Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

BH-Gas: Registrovana najveća potrošnja gasa u posljednjih pet godina

09/01/2017

BH-Gas je objavio da su u toku jučerašnjeg dana Federaciji BiH isporučena 1.652.732 kubika gasa, od čega Sarajevogasu 1.394.079 kubika, te da je tolika potrošnja prirodnog gasa posljednji put registrovana prije pet godina.

Kako bi objasnili šta prirodni gas znači za Kanton Sarajevo i za čitavu Federaciju BiH, a sa aspekta trenutne potrošnje prirodnog gasa, navode da potrošnja od 1.652.732 kubika čini 90 posto ukupnog dnevnog kapaciteta gasovoda u BiH.

Istovremeno, Kanton Sarajevo, odnosno Sarajevogas, u julu je ukupno potrošio 1.523.662 kubika gasa, a sada je samo za jedan dan potrošio 1.394.079 kubika. Za tri dana u januaru Federacija BiH je potrošila ukupnu količinu gasa koja je npr. isporučena u ljetnim mjesecima, konkretno julu. BH-Gas je ovim pokazao spremnost da svim potrošačima isporuči potrebne količine gasa.

Iz BH-Gasa ističu da ove podatke ne daju samo zbog statističkog evenidentiranja potrošnje prirodnog gasa, već da podaci potvrđuju da se čitav sistem nabavke i potrošnje gasa odvija u Federaciji BiH, a da Republika Srpska ima gotovo pa zanemarivo učešće u ukupnoj potrošnji.

– Na kraju, želimo da zahvalimo svim našim partnerima u nabavci i transportu gasa, kao i dispečerskim službama koje su pravovremeno poduzele aktivnosti na sigurnoj dobavi prirodnog gasa za potrebe BiH – kaže se u saopćenju iz BH-Gasa.

Komentari