Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zeničani idalje bez grijanja, prekinuta nastava na fakultetima

BiH

zenica-zima

Građani Zenice idalje su bez grijanja, nakon kvara na kotlovima u kompaniji ArcelorMittal Zenica, a zbog niskih temperatura zraka (-12 stepeni Celzija u podne) odgođena je i nastava na Univerzitetu u Zenici.

Nakon što su Zeničani u nedjelju ujutro ostali bez grijanja, iz kompanije ArcelorMittal Zenica saopćili su da je tokom ponedjeljka ujutro jedan od kotlova osposobljen.

“Nakon nekoliko pokušaja u toku protekle noći, kotao broj dva u pogonu Energetika je pokrenut, njegov rad se sada polako stabilizira i radna temperatura podiže tako da se zadovolje svi sigurnosni aspekti. Kao što smo već izvjestili, od početka tehničkih problema na postrojenju kotla broj dva, uzrokovanih iznimno niskim vanjskim temperaturama, tehnički timovi kompanije ArcelorMittal Zenica maksimalno su angažirani na njihovom otklanjanju”, navedeno je u saopćenju iz kompanije ArcelorMittal Zenica.

Dodali su da se radi i na popravku kotla broj jedan, na kojem je uočeno ozbiljno curenje te da je rad sa samo jednim kotlom u zimskim danima kritičan.

Zbog niskih temperatura i nedostatka grijanja, nastava na zeničkom Univerzitetu je također prekinuta do daljnjeg. U saopćenju iz ove institucije stoji da prekid nastave počinje u ponedjeljak, 9. januara, i trajat će dok se situacija ne popravi.

“Povodom aktuelne meteorološke situacije izazvane temperaturnim minusima, kao i zbog obustave isporuke toplotne energije od strane Arcelor Mittala Zenica na području grada Zenice obustavljaju se nastavne aktivnosti na fakultetima Univerziteta u Zenici počev od 9.1.2017. godine (ponedjeljak) do daljnjeg”, navedeno je u saopćenju Univerziteta u Zenici uz apel rukovodiocima fakulteta da prilagode radno vrijeme mogućnostima radnika.

Zenički Multiplex Ekran je zbog niskih temperatura građanima odlučio ponuditi besplatne projekcije filmskih naslova iz svoje ponude u tri termina, od ponedjeljka do petka, s obzirom da zgrada Multiplexa posjeduje vlastito grijanje.

“Svjedoci smo ekstremno niskih temperatura u našem Gradu, te sve češćih kvarova na kotlu gradskog grijanja. Pošto naš objekat ima sopstveno grijanje, odlučili smo organizovati besplatne projekcije u Multiplexu Ekran Zenica, te ponuditi našim građanima da se ugriju u toploj kino sali 3. Od ponedjeljka do petka, u terminima od 10:30, 12:30 i 14:30 sati, imate priliku uživati u reviji fantastičnih naslova. Dobro nam došli”, stoji u saopćenju Multiplexa Ekran.

Zbog situacije koja je jučer nastala, u Zenici su na raspolaganju građanima i sve hitne i spasilačke službe kako bi se spriječile eventualne tragedije zbog niskih temperatura u gradu.