Rasipanje novca

Bh. institucije kupuju poslovne prostore u Istočnom Sarajevu, kvadrat plaćaju 4.000 KM

istocno sarajevo lukavica

Planirano je da milion i po KM bude izvojeno iz budžeta institucija BiH u 2020. godini, a u idućoj godini preostalih 500.000 maraka

Vijeće ministara BiH trebalo bi uskoro da donese odluku o kupovini dodatnih poslovnih prostora za smještaj pojedinih institucija BiH koje se nalaze u Istočnom Sarajevu.

– Ovom odlukom odobrava se kupovina/nabavka objekta za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Istočnom Sarajevu, kojiće se uvrstiti u program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period 2020-2021, ukupne površine od 500 do 550 metara kvadratnih, nabavne vrijednosti 2 miliona KM – navodi se u prijedlogu odluke koja se nalazi u fazi konsultacija i uskoro bi trebalo da ide pred ministre, piše Srpskainfo.

Planirano je da milion i po KM bude izvojeno iz budžeta institucija BiH u 2020. godini, a u idućoj godini preostalih 500.000 maraka.

Službi za zajedničke poslove institucija BiH zahtjev za kupvinu poslovnih prostora stigao je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. U objektima će biti smješteni Institut za standardizaciju, Savjet za državnu pomoć i Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

– Ministarstvo je navelo da je obavilo analizu tržišta nekretnina u Istočnom Sarajevu, te zaključilo da u odnosu na traženu površinu i tip poslovnih prostorija koje je potrebno osigurati, kao i druge zahtjeve koje objekat treba ispunjavati, procijenjena vrijednost nabavke bi bila oko 2 miliona KM za površinu poslovnog prostora od 500 do 550 metara kvadratnih – navodi se u ovom aktu.

Računica kaže da bi kvadrat koštao 3.636 KM, ako bi se radilo o objektu površine 550 kvadrata, dok bi u slučaju da se 2 miliona KM keširaju za 500 metara kvadratnih, to značilo da kvadrat košta okruglo 4.000 KM.