Bh. kompanija gradi stadione za svjetsko prvenstvo u Kataru

albayt-stadion-1

Kompanija VS-Trend iz Bihaća angažovana je na izgradnji stadiona Al Bayt u gradu Al Khor u Kataru. Stadion kapaciteta 60.000 mjesta gradi se za potrebe Svjetskog fudbalskog prvenstva i biće gotov do 2022. godine kada će se na njemu odigrati polufinalni meč prvenstva.

Stadion je vrijedan 770 miliona eura a po završetku biće konkurencija najatraktivnijim stadionima svijeta.

VS-Trend obavlja kompletne radove na ventilaciji, instalacijama i protoku vode na stadionu, ukratko svemu onome što je bitno kako bi stadion kao objekat mogao funkcionisati.

“Ukupno je oko 250 radnika angažovano na ovom projektu. Trenutno ih je na gradilištu oko 200. U pitanju su radnici iz cijele Bosne i Hercegovine”, kazao je za BiznisInfo direktor kompanije Sabahudin Blažević.

Stadion Al Bayt najavljen je kao objekat koji ne samo da će zadovoljiti sve kriterije FIFA-e, već će postaviti nove standarde održivosti energije i zaštite okoline. Zahvaljujući primjeni najnovijih GSAS i LEED standarda, fudbalski mečevi moći će se igrati na umjerenim temperaturama čak i po ljetnim vrućinama.

Al Bayt je jedan od dva stadiona na kojem će naši radnici biti angažovani. Od oktobra bi trebali krenuti radovi na još jednom stadionu. O ovom poslu razgovarano je tokom Biznis foruma Bosna i Hercegovina – Država Katar održanog u Dohi prije nekoliko dana.

„Pregovori oko dobijanja posla na još jednom stadionu su u završnoj fazi i očekujemo da radovi krenu u oktobru“, kazao nam je Blažević koji je bio član bh. privredne delegacije na ovom forumu.

Inače, kompanija VS-Trend specijalizovana je za izvođenje radova na kruzerima i spada među top 10 kompanija na ovom polju u cijelom svijetu. To potvrđuju ugovori sa nekim od najvećih svjetskih proizvođača kruzera kao što su Carnival i Princess.

Ukupno 500 radnika ove kompanije trenutno radi širom svijeta. Osim Katara, tu su SAD, Italija, Finska, Rumunija i Singapur.