Art kuće sevdaha

BH Pošta kao čuvar tradicije: Velikani sevdalinke na poštanskim markama

10

Poštanske marke štampane su u 50.000 primjeraka, nominalne vrijednosti 0,90 KM

U prelijepom ambijentu Art kuće sevdaha u Sarajevu danas je održana promocija poštanskih maraka koje je BH Pošta izdala u čast velikanima sevdaha. Na marka su prikazani likovi najpoznatijih interpretatoria sevdalinki: Safet Isović (1936-2007), Beba Selimović (1936-2020), Nada Mamula (1927-2001), Himzo Polovina (1927-1986) i Zehra Deović (1938-2015). Promocija u Kući sevdaha priređena je uz zvuke najljepših melodija i stihova poznatih bh. sevdalinki.

Tako je BH Pošta i ovaj put usmjerila svoj filatelistički program u plemenitu misiju očuvanja kulturno-historijske baštine naše zemlje, što je posebno u svom obraćanju naglasio generalni direktor BH Pošte, Mirsad Mujić.

“Edicijom poštanskih maraka posvećenih našim velikanima sevdaha željeli smo otrgnuti od zaborava neke od najpoznatijih izvođača sevdalinki koji su bili zaslužni što je tradicionalna ljubavna bosanskohercegovačka pjesma i danas pjevana i sačuvana. Cijeli svijet je čuo za sevdalinke, a mi nikada nismo sigurni divimo li se dovoljno i jesmo li se dovoljno zahvalili njenim izvođačima koji su u note i stihove sevdalinki utkali svoj talenat, posvećenost i ljubav. U BH Pošti smo željeli odati počast izvođačima koji su doprinijeli tome da sevdalinka nadživi vrijeme svog nastajanja i da se kvalitetom i autentičnošću izbori sa naletima svih brojnih modnih stilova u muzičkom svijetu. Ovako će kroz poštanske marke, naše male predstavnike Bosne i Hercegovine, sevdah putovati cijelim svijetom” – dodao je Mujić.

Predsjednik Udruženja estradnih izvođača Kantona Sarajevo, Sead Pitić i Benjamin Isović u ime porodica velikana sevdaha, zahvalili su se BH Pošti na podršci i nastojanjima da se sevdalinka sačuva za buduće generacije, a da veliki izvođači sevdaha ostanu zapamćeni kao značajni umjetnici i ljudi koji su svoje živote i umjetnički rad posvetili njegovanju sevdaha i bh. tradicije.

Prvi primjerci poštanskih maraka “Velikani sevdalinke” uručeni su članovima porodica istaknutih umjetnika, Udruženju estradnih izvođača KS, Art kući sevdaha i Asocijaciji muzičkih stvaralaca Amus.

Poštanske marke štampane su u 50.000 primjeraka, nominalne vrijednosti 0,90 KM. Autor marke je dizajner BH Pošte, Abdulah Branković, a odštampan je i prigodan FDC koverat.

Serija poštanskih maraka “Velikani sevdalinke” dostupna je na svim šalterima BH Pošte i na PostShop-u.