Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AFERA RESPIRATORI

Sanita Alagić pokazala drskost i bahatost prema tužiteljima, a tvrdi da ih se boji

Na Sudu BiH nastavlja se ročište u predmetu “Respiratori”
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Pomoćnica direktora FUCZ-a promjenu iskaza pravda time da joj je u istrazi prijećeno i da je još u strahu od tužitelja, međutim, njeno ponašanje prema tužiteljima ne idu u prilog ovim tvrdnjama, jer upravo onima od kojih „strahuje“ Sanita Alagić već tri ročišta „drži lekcije“

Sanita Alagić, pomoćnica direktora Federalne uprave Civilne zaštite u sektoru za računovodstveno-finansijske poslove, javne nabavke i skladištenje nastavila je danas, već četvrto ročište po redu, svjedočenje pred Sudom BiH u predmetu “Fadil Novalić i drugi”. Riječ je o suđenju koje se vodi protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu prošle godine za 10,5 miliona KM.

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Alagić je svjedočenje nastavila odgovarajući na dodatna pitanja tužitelja Mirze Hukeljića, ali i drugooptuženog u ovom predmetu Fahrudina Solaka, kao i na nekoliko suštinskih pitanja koje su joj uputili predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović i sudija Braco Stupar.

UMALO ZAPLAKALA I TRAŽILA PAUZU

S obzirom na to da je Sanita Alagić prošle sedmice odgovarajući na pitanja Solakove advokatice Marsele Bajramović govorila u prilog odbrane da je Federalna uprava Civilne zaštite i ranije nabavljala medicinsku opremu za potrebe zdravstvenih ustanova, konkretno vozila opremljena medicinskom opremom, tužitelj Hukeljić je tražio od Alagić da konkretno pojasni svoja saznanja o otome, s obzirom da je Alagić u FUCZ-u zaposlena od 2019. godine, a te nabavke su vršene u vrijeme kada ona nije bila uposlenica Uprave, odnosno 2015. godine.

Iako je svoja saznanja u početku branila s time da je upućena u završene račune Uprave unazad nekoliko godina i prije njenog dolaska, kada ju je tužitelj pitao da precizira koji je način postupka javne nabavke vršen za tu opremu i ko je sve konsultovan, kao i da pojasni način otvorenog postupka javne nabavke, svjedokinji se ova pitanja očigledno nisu svidjela, pa je povišenim tonom kazala:

– Ne znam tužioče šta je problem, mogu li zatražiti pauzu pet minuta – rekla je Alagić, gotovo plačnim glasom obraćajući se istovremeno i Sudskom vijeću.

– Na ove riječi sutkinja Džemila Begović je Alagić kazala “tužitelj Vas pita najnormalnije stvari”, ali je ipak odobrila pauzu da se svjedokinja smiri.

Ispitivanje je nastavljeno obrazloženjem tužitelja Hukeljića da je s pitanjima u vezi općenite nabavke medicinske opreme u FUCZ-u Tužilaštvo želi dokazati da Uprava ne može samostalno nabavljati medicinsku opremu.

Sanita Alagić

Tužitelja je zanimalo i da li je iko i ko konkretno prošle godine u vrijeme početka pandemije korona virusa od FUCZ-a tražio da nabavi respiratore.

Svjedokinja je pokušala opširnijim pojašnjenjem izbjeći konkretan odgovor na ovo pitanje, a na insistiranje tužitelja Hukeljića da se precizno izjasni, ona je kazala:

“I prije plana Zavoda za javno zdravstvo sve zdravstvene ustanove su tražile opremu, pa i respiratore”, ali nije navela koje su to konkretno bolnice ili klinički centri tražili da im FUCZ nabavi respiratore.

Tužitelj Hukeljić je pokušao od svjedokinje dobiti i odgovor na pitanje kako su izgledale smjernice Svjetske zdravstvene organizacije o tome koji su to respiratori koji zadovoljavali minimum uvjeta za liječenje oboljelih od Covid 19.

Iako je Sanita Alagić na prethodna tri ročišta stalno ponavljala da su se u FUCZ-e držali tih smjernica pri selekciji ponuda koje su pristizale u FUCZ za respiratore, ona se danas nije mogla sjetiti kako su izgledale te smjernice, niti koliko ih je bilo. Tek se nakon što joj je pitanje o tome uputila i sutkinja Begović sjetila da su sadržavale “tabelarni pregled”.

U konačnici Sanita Alagić se nije mogla potvrditi jesu li te smjernice dobili od Ministarstva zdravstva FBiH ili od Vlade FBiH, čime je u stvari isključila mogućnost da su ih dobili direktno od Svjetske zdravstvene organizacije, kako je stvarala privid na prethodna tri ročišta.

Već ranije je Fokus pisao da je ova svjedokinja u odnosu na ono što je rekla tokom istrage, a o čemu je i sama potpisala zapisnik, promijenila iskaz pred Sudom BiH.

Iz onog što je danas pročitao tužitelj Hukeljić, a što je Sanita Alagić rekla u istrazi prošle godine, jasno je da ona želi pobiti sve ono što bi moglo teretiti optužene u ovom predmetu.

Ključna tvrdnja koju očigledno Tužilaštvo BiH želi dokazati je ona da u vrijeme kada je potpisan ugovor FUCZ-a sa “FH Srebrena malina” 3. aprila prošle godine, za nabavku 100 respiratora HCVE003, da tada u Upravi nije ni bilo ponude za nabavku respiratora ACM812 A.

Iz dosadašnjih navoda Tužilaštva BiH moglo se zaključiti da je ponuda ACM812 A pronađena, ali ne u Upravi nego kod jednog od optuženih.

Jasno je da su izjave svjedokinje Alagić u vezi s brojem ponuda i vrstom respiratora koje je nudila “FH Srebrena malina” koje su se nalazile u FUCZ-u na dan 3. aprila u koliziji sa slijedom događaja koji su se odvijali u tom period.

Podsjećamo, svjedokinja Alagić je tvrdila da su “pomiješali papire” odnosno ponude kada su pravili ugovor za nabavku respiratora, pa su napravili grešku i umjesto ACM812 A, upisali HCVE003.

Ali, ako su imali podatke u to vrijeme da su ACM812 A, uopšte u ponudi, zbog čega je onda, a Alagić je to i sama potvrdila, ona sama kontaktirala sa Hodžićem da joj da naziv koji treba unijeti umjesto HCVE003 i zašto jednostavno nije prepisala naziv ACM812 A, ako je već postojala ponuda, a ne da tu šifru piše “na papiriću” i donese je u kancelariju kod svog saradnika Adnana Hrapovića, koji je o tome također nedavno svjedočio pred Sudom.

Sad Alagić tvrdi da su sve ponude bile u Upravi do 3. aprila, a ostavlja mogućnost da je jedna stigla na portirnicu, iako je u istrazi rekla da ju je donio Hodžić, a danas je čak spomenula, ne pojašnjavajući detaljnije “zašto bi rekla da je Hodžić donio lično, ako je stigla elektronskim putem”.

Danas je pročitan i dio iz iskaza svjedokinje Alagić, u istrazi kada je rekla da je do promjene naziva respiratora iz HCVE003 u one ACM812 A došlo 22. ili 24. aprila prošle godine i to nakon što je Fikret Hodžić, vlasnik “FH Srebrena malina” donio dokumentaciju u FUCZ, na osnovu koje je izvršena ispravka u Ugovoru “teškom” oko 10,5 miliona KM, ali u kojem nije mijenjano ništa drugo izuzev naziva respiratora koji su po svojoj specifikaciji znatno drugačiji, no to Upravi nije bila smetnja da samo promijene naziv, a cijenu i ostale stavke ostave nepromijenjenim.

Fikret Hodžić

Također, danas je pročitano i da je Sanita Alagić u istrazi rekla da joj je tadašnji direktor Fahrudin Solak naredio da baci ugovor koji je glasio na HCVE003 respiratore, te da joj je on rekao da ispravi u ugovoru naziv respiratora na ACM812 A.

PREDLAGALA NOVI UGOVOR, DANAS SVE NEGIRA

Alagić je prema iskazu iz istrage prošle godine i tvrdila da je Solaku skrenula pažnju da bi se trebao uraditi novi ugovor nakon što je izmijenjen naziv respiratora, a da joj je on odgovorio “nema ništa od toga, stanje nesreće je, u pitanju su ljudski životi”. Alagić je pojasnila i da je u slučaju da je pravljen novi ugovor na respiratore ACM812 A, da bi u tom slučaju avansna uplata oko 10,5 miliona na račun “Maline” trebala biti povučena, te da je čitav postupak u stvari trebao biti ponovljen.

I dok je Alagić u istrazi rekla da joj je nakon promjene naziva respiratora u ugovoru “sve bilo simptomatično, od samog naziva firme koja nabavlja respiratore“, danas je sve pobila i negirala tačnost ovih navoda iz istrage, te je kazala da je to govorila pod pritiskom i prijetnjama tužitelja koji su prema njenim riječima “konstruisali” njene izjave.

– Tokom iskaza koji sam davala bila sam izložena prijetnjama i omalovažavanju, nisam znala jesam li optužena ili svjedok, još sam pod strahom – kazala je Sanita Alagić danas u sudnici.

Sutkinja Džemila Begović pitala je svjedokinju čega se plaši, a ona je odgovorila: “Tužilaca”.

– Na pitanje tužitelja Hukeljića da pojasni ove navode, Alagić nije imala konkretan primjer na koji joj je način prijećeno ili je stavljena pod pritisak, no potvrdila je da je pročitala i potpisala zapisnik i da iako je što je općepoznato mogla staviti primjedbe na njegov sadržaj, to tada nije učinila.

– I slučaj ove svjedokinje koja je drsko i bahato odgovorala na pitanje tužitelja, još jednom je pokazao da svjedoci pred Sudom BiH, bez ikakvog dokaza za to, ali i bez dokaza da su u to vrijeme na to nekome ukazali ili pokušali to spriječiti, mogu optužiti tužitelje da su ih zastrašivali i da zbog toga mijenjaju iskaz.

Iako suđenje u ovom predmetu koje je počelo u januaru prošle godine ponekad ode u pravcu koji skreće pažnju s onoga što najviše interesuje građane ove zemlje, a to je kako je moglo doći do toga da se za više od deset miliona maraka kupi 100 respiratora koji se danas i ne koriste za liječenje oboljelih od Covid 19, danas su sutkinja Džemila Begović i sudija Braco Stupar iskoristili mogućnost da ovoj svjedokinji postave konkretna, kratka i jasna pitanja čiji odgovori su trebali razriješiti “Gordijev čvor” koji se umjesto da se kako process odmiče razrješava, do sada samo “zapetljavao”.

Tako je nakon što su tužitelj i odbrana iscrpili svoja pitanja sudija Braco Stupar svjedokinju pitao, da li je FUCZ, kada je promijenila u ugovoru naziv respiratora iz HCVE 003 u ACM812 A, o tome obavijestila Ministarstvo zdravstva FBiH i Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Sanita Alagić je na ovo pitanje odgovorila : “Nismo bili u obavezi to uraditi, ugovorni organ je FUCZ, ali je Ministarstvo zdravstva FBiH imalo izvještaje o svemu što smo nabavljali, a tu spadaju i respiratori ACM812A”.

SUDIJE POSTAVILE SUŠTINSKA PITANJA

Ona nije pojasnila kada tačno je FUCZ obavijestio Ministarstvo zdravstva o ovoj nabavci, da li pri sklapanju ugovora ili tek nakon što su stigli u BiH. Po svoj prilici izvjesnije je ovo drugo, jer su ranije za Fokus iz Ministarstva zdravstva FBiH kazali da njih niko nije pitao koji tip respiratora će nabaviti, a da oni jesu samo iskazali potrebu da FBiH treba 300 respiratora za sve zdravstvene ustanove.

Sudija Stupar pitao je Alagić i može li se ugovor o nabavci respiratora ACM812 A podvesti pod nabavku dozvoljenu članom 10. Zakona o javnim nabavkama, a ona je odgovorila da “može”.

Na dodatno pitanje da pojasni ko je tumačio to da se može podvesti pod nabavku u skladu s tim članom, Alagić je kazala da je to jasno iz Saopćenja Agencije za javne naabavke BiH iz marta prošle godine i da je tako rekao i tadašnji direktor Agencije Đenan Salčin.

Međutim, kada je odgovarala na pitanje tužitelja Hukeljića da li joj je poznato da je u Saopćenju Agencije naglašeno da se pri nabavci prednost da primjeni člana 21., a da se član 10. primjenjuje u izuzetnim situacijama kada je u pitanju hitna nabavka od nekoliko sati, Sanita Alagić je kazala da joj je to poznato, što implicira da je ona sebi uzela za pravo da subjektivno tumači Saopćenje, što nije rekla u odgovoru sudiji Stuparu.

Ključno pitanje imala je sutkinja Begović koja je pitala Alagić, “ko je donio odluku koja ponuda za respiratore će se prihvatiti i na osnovu koje će biti sklopljen ugovor”.

Alagić koja je tokom svjedočenja na tri ranija ročišta pokušala stvoriti sliku da su i Vlada FBiH i Federalni štab Civilne zaštite znali koji se respiratori nabavljaju, danas sutkinji Begović nije znala konkretno odgovoriti na ovo pitanje, pa je kazala: ”To je pitanje za rukovodioca”.

Odgovarajući na jedno od potpitanja sutkinje Begović “da li je Federalni krizni štab Civilne zaštite raspravljao o respiratorima ACM812 A”, izbjegla je odgovor na to pitanje, ali je rekla da je “o tome raspravljao Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH”, što je do sada bilo nepoznato javnosti.

Sutkinja Begović je pitala svjedokinju Alagić i da li su nadležne osobe u FUCZ-u na e-portal, portal javnih nabavki unijeli podatke iz ugovora o nabavci respiratora HCVE003 ili ACM812 A, Alagić je odgovorila da je unesena oznaka HCVE003 i da nije bilo mogućnosti ispravke.

Da je sutkinja Begović pomno pratila izjave svjedokinje Alagić pokazalo je i njeno pitanje o angažmanu i komunikacijama sa Marinom Berom, uposlenicom Ministarstva zdravstva FBiH, koja je bila u starom sazivu Federalnog štaba Civilne zaštite, odnosno do 25. marta prošle godine kada je smijenjena.

Naime, Sanita Alagić je tokom svjedočenja stalno ponavljala kako je bila u komunikaciji s Berom o svim važnim pitanjima u vezi s nabavkom medicinske opreme. Više puta Alagić je kazala da je “Marina Bera bombardirala“ s e-mail-ovima.

Danas je sutkinja Begović kazala da joj je iz iskaza svjedoka jasno da je stari Štab zamijenjen novim zbog glomaznosti i efikasnosti, no Begović je onda pitala Alagić je li joj poznato zbog čega je onda Bera smijenjena iz Štaba kad je bila stručnjak i od koristi, te da se postavlja pitanje zbog čega bi još jedan takav član smetao u novom sazivu.

Alagić je pokušala objasniti da je Bera bila istovremeno i članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva te da je često govorila na sjednicama Štaba da je opterećena.

Sutkinja Begović je insistirala na odgovoru je li Marinu Bera iko pitao je li opterećena i hoće li ostati u novom Štabu, a Alagić je onda ustuknula i prestala s daljim opravdanjima smjene Bere, pa je kazala “nisam kompetentna da odgovorim na to pitanje, ne znam”, te je konstatirala da je Beru u Štabu zamijenio Davor Pehar, tadašnji direktor Zavoda za javno zdravstvo i da je ”bio relevantniji” za tu funkciju.

Na konstataciju sutkinje Begović zbog čega nisu mogli u štabu biti i Bera i Pehar, svjedokinja nije znala odgovoriti.

Podsjećamo, ranije je Marina Bera spominjana kao članica Štaba koja je na sjednici 24. marta prošle godine insistirala na tome da FUCZ-e mora za sve nabavke dostaviti i specifikaciju, odnosno da Štabu moraju dostavljati predmet nabavke, te okvirnu cijenu i količinu onog što nabavljaju. Neki svjedoci u ovom predmetu su iznijeli navode da je Bera i smijenjena upravo zbog toga jer je insistirala na transparentnosti nabavki. Bera je i sama svjedočila u ovom predmetu, na jednom od ranijih ročišta.

Inače, Tužilaštvo BiH pokušava u ovom slučaju dokazati i da su optuženi isplanirali izmjenu Štaba kako bi mogli vršiti javne nabavke bez suvišnih pitanja pojedinih članova koje su pod krinkom “glomaznosti” smijenili.

Svjedokinja Alagić danas nije znala odgovoriti na pitanje tužitelja Mirze Hukeljića ko je donio odluku o tome da FUCZ na sebe preuzme obavezu instalacije i verifikacije respiratora ACM812 A, nakon što su stigli u našu zemlju.

– To nije bilo precizirano ugovorom – kazala je Alagić.

Ona je na pitanje tužitelja je li neko kontaktirao dobavljača u vezi s instalacijom, rekla i da ga ona nije kontaktirala, a da ne zna je li to učinio neko od njenih kolega.

SOLAKU ODGOVORILA KONKRETNO, TUŽITELJU REKLA „NE ZNAM“

Nije znala odgovoriti ni na pitanje na osnovu koje je odluke FUCZ preuzeo na sebe obavezu da instalira respiratore.

Međutim, kada je Fahrudin Solak suspendirani direktor FUCZ-a i optuženi u ovom predmetu Alagić kazao “tačno je, je li tako da smo naredbom Štaba od 29. aprila prošle godine bili u obavezi transporta i instalacije respiratora u zdravstvene ustanove”, Alagić je odgovorila potvrdno.

Ona je pojasnila da su neke firme bile zainteresirane da izvrše besplatnu instalaciju i verifikaciju, ali da su “zbog pritisaka” odustale.

Međutim, tužitelj Hukeljić je ukazao na to da naredbom koju pokazuje Solak nigdje nije precizirano da će FUCZ vršiti instalaciju i verifikaciju respiratora, a Alagić nije imala smislen odgovor na pitanje zbog čega je tužitelju na njegov upit ko je donio odluku da FUCZ vrši instalaciju rekla “ne znam”.

Sanita Alagić morat će se pred Sudom BiH pojaviti i u petak, 19. novembra.

Ovo ročište očekuje se s posebnim zanimanjem, jer današnjem ročištu nije mogla prisustvovati advokatica Senka Nožica koja u ovom predmetu zastupa Jelku Milićević, jednu od optuženih, inače komandanticu Federalnog štaba Civilne zaštite i ministricu finansija FBiH.

Advokatica Nožica je već ranije ukazala na to da je Sanita Alagić od dosadašnjih svjedoka jedina koja je optužila njenu klijenticu.

Bit će zanimljivo čuti pitanja advokatice Nožice Alagić, ali i njene odgovore. Ne samo zbog tvrdnji Alagić o tome da je za nabavku respiratora prvo čula od Milićević na sjednici Štaba 1. aprila prošle godine, nego i zbog činjenice da je Alagić posvjedočila da je ona učestvovala u izradi dokumenta koji je Štab poslao Vladi FBiH, a u kojem stoji između ostalog i rečenica da je „Potpisan ugovor za nabavku 100 respiratora“.

Nožica je još ranije rekla da će dokazati da je ta rečenica naknadno dodata u informaciju koju je Vlada FBiH na znanje primila 9. aprila prošle godine, a sam dokument se odnosio na aktivnosti FŠCZ od 23. marta do 3. aprila 2020. godine.

S obzirom na to da su se otkako je otkrivena afera “respiratori” svi članovi Štaba, ali i Vlade FBiH izjasnili da su za to da su kupljeni respiratori čuli tek kada su stigli u Sarajevo, 25. aprila prošle godine, te da su iz medija saznali da ih je nabavila “FH Srebrena malina” bit će zanimljivo pratiti, ali povrh svega saznati kako će Alagić pojasniti svoje tvrdnje.

Posebno ako se zna da je tajna nabavka spornih respiratora počela nakon što je Fikret Hodžić poslao SMS premijeru FBiH Fadilu Novaliću u kojem je naveo da mu je “Asim rekao da se javi”.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.