Biznis

Madrid

BHANSA dobitnik nagrade Single European Sky

12/03/2019

Prestižna nagrada Single European Sky uručena je direktoru BHANSA-e Davorinu Primorcu

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) dobitnik je ovogodišnje nagrade Europske komisije Single European Sky u kategoriji Network Performance na svjetskom kongresu pružatelja usluga u zračnom prometu u Madridu.

Nagrada je dobivena za SECSI FRA (The South East Common Sky Initiative Free Route Airspace) projekt koji je realiziran zajedno s partnerskim agencijama iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Austrije, priopćili su iz BHANSA-e.

Prestižna nagrada Single European Sky uručena je direktoru BHANSA-e Davorinu Primorcu.

SECSI FRA projekt nastao spajanjem prostora slobodnih ruta SEAFRA (Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija) i SAXFRA (Austrija i Slovenija) počeo je nuditi usluge u zračnom prostoru korisnicima 1. 2. 2018. godine.

SECSI FRA projekt nudi korisnicima najkraće rute letenja iz središnje u jugoistočnu Europu. Potencijalne uštede po danu su 1940 nautičkih milja u dužini letova, 285 minuta u trajanju letova, 8000 kilograma manje potrošenog goriva i 25 500 kilograma smanjenja emisije plinova ugljičnog monoksida CO 2.

“Ova nagrada je snažan poticaj i priznanje za BHANSA-u, najmlađeg pružatelja usluga u Europi te nas čini ponosnima jer je potvrda da smo na pravom putu. SECSI FRA je idući važan korak prema prostoru slobodnih ruta u čitavoj Europi. Korak po korak Jedinstveno europsko nebo postaje stvarnost, a Bosna i Hercegovina dio iste”, rekao je Primorac.

EUROCONTROL je još prije jedanaest godina započeo koordinirani razvoj i implementaciju Prostora slobodnih ruta, usko surađujući s civilnim i vojnim stručnjacima za projektiranje zračnog prostora, europskim državama, pružateljima usluga zračne navigacije, korisnicima zračnog prostora, organizacijama za planiranje letova i drugim relevantnim međunarodnim tijelima.

BHANSA se aktivno uključila u ove aktivnosti, a dobivena nagrada potvrda je predanog i uspješnog rada, navodi se u priopćenju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.