Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH će proizvesti svoje prvo vatrogasno vozilo (FOTO)

suco vatrogasno vozilo (6)
Foto. Općina Živinice

Načelnik Opžine Kalesija  Samir Kamenjaković i direktor novootvorene kompanije “Sućo” d.o.o. Živinice Suad Bešlić potpisali su Memorandum o saradnji kojim su odredili smjernice za stvaranje ambijenta neophodnog za proizvodnju prvog vatrogasnog vozila u BiH na području Općine Živinice.

Kompanija “Sućo” d.o.o. Živinice predstavnica je njemačke kompanije Lentner GmbH koja je u januaru ove godine počela sa radom u Živinicama.

Načelnik Samir Kamenjaković i direktor Suad Bešlić su prilikom potpisivanja Memoranduma, koji ima za cilj da se odredi okvir i olakša saradnja između Općine i pomenute kompanije u područjima od zajedničkog interesa, razgovarali su i o zvaničnom otvaranju nove kompanije na području Općine Živinice koje je planirano polovinom maja.

Lentner GmbH je prepoznatljiva kompanija na zapadnom i svjetskom tržištu za proizvodnju vatrogasnih vozila koja će također i u Općini Živinice proizvoditi vatrogasna vozila po najmodernijim njemačkim standardima i normama.

Prilikom održavanja manifestacije “Dani dijaspore” u Općini Živinice, kada su se okupljali ljudi koji vole Bosnu i Hercegovinu, kao produkt te pozitivne priče bilo je upoznavanje načelnika Općine Živinice Samira Kamenjakovića sa direktorom Bešlićem, te se tom prilikom izrodila ideja da se u Živinicama napravi pozitivna priča. Nakon tog susreta, odmah u januaru je direktor Bešlić otvorio kompaniju i počeo zapošljavati mlade ljude.

Kompanija trenutno ima 15 zaposlenih radnika koji su prošli potpunu edukaciju i spremni su da naprave vatrogasno vozilo na kojem će pisati “Made in Bosnia and Herzegovina” i koje će biti zastupljeno kako na evropskom tako i na svjetskom tržištu.

 

Direktor kompanije “Sućo” d.o.o Suad Bešlić ističe kako ne želi da mlade osobe napuštaju Bosnu i Hercegovinu i da im se treba pružiti mogućnost da u svojoj državi naprave nešto pozitivno, te pojašnjava kako je došao na ideju da otvori firmu u Općini Živinice:

”Ja sam inovator vatrogasnog vozila u Njemačkoj i naša proizvodnja raste iz dana u dan, tako da mi više nismo mogli održati zahtjev kupaca i onda je moj šef predložio da iz Bosne dovede 20 radnika kod nas da ih zaposlimo tamo. Ja sam bio ovdje u Bosni, otvorio firmu i tek tada sam shvatio koliko to znači odvesti mlade ljude iz Bosne. Vratio sam se i rekao hajde da napravimo proizvodnju u Bosni i Hercegovini da naša djeca ostaju ovdje. To je bila odlična ideja, direktor firme je to prihvatio, u Kalesiji nisu imali sluha za to i ja sam našao prostor ovdje u Živinicama.

Mi radimo ne samo za Njemačku nego za cijeli svijet, za Kinu, za Tajvan i neke druge države u Evropi. To su najmodernija vozila, a danas ide sedma isporuka iz Živinica, dosad smo uradili nekoliko vozila za njemačko tržište. Ovdje se samo rade dijelovi, a tamo se uklapaju i pakuje se jedno takvo vozilo. To bih mogao uporediti naprimjer sa onim što je nekad radio “TAS” u Sarajevu, oni su vozili dijelove i sklapali, mi vozimo sirovinu i vraćamo gotov proizvod za Njemačku.” rekao je Suad Bešlić, direktor i vlasnik firme “Sućo” d.o.o. Živinice.