Dodik tvrdi: Izetbegović tražio od mene da SNSD glasa zajedno sa SDA

BiH

dodik

Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je danas da je neusvajanjem zakona o akzicama u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ugrožen kreditni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je trebalo dodatno da stabilizuje finansijsku situaciju u tom bh. entitetu.

Rekao je da je usvajanje zakona o akcizama trebalo da obezbijedi dodatnih 25 miliona maraka za izgradnju, modernizaciju regionalnih i magistralnih puteva u RS-u.

Po njegovim riječima, i da je usvojen taj zakon, gorivo u BiH i dalje bi bilo najjeftinije u regionu, ali bi bila obezbijeđena sredstva koja bi poboljšala rad nekoliko sektora, a istovremeno ne bi bilo dodatnih opterećenja za poljoprivrednike.

Potvrdio je da ga je jučer, tokom zasjedanja Zastupničkog doma parlamenta BiH, telefonom pozvao bošnjački član Predsjedništva i lider SDA Bakir Izetbegović, tražeći od njega da SNSD podrži neke zaključke SDA.

– Bakir Izetbegović me jučer zvao, pokušao je da dođe do nekog rješenja. Tražio je da SNSD glasa za neke zaključke. Rekao sam mu da ne može. Ne pada mi na pamet da spašavamo Bakira i SDA- kazao je Dodik na konferenciji za novinare.

Predsjednik RS-a je istakao da je taj entitet ispunio sve svoje obaveze iz Reformske agende i da u vezi s usvajanjem reformskih zakona nije pravio nikakve dogovore s političkim partijama iz FBiH, a posebno ne sa strankama iz RS-a.

Ocijenio je da Predsjedništvo BiH nije trebalo da potpiše Reformsku agendu, ako nije postojala spremnost onih koji su je usvojili da je i provedu.

“Livne je moj drug”

Dodik je izjavio danas da Predstavništvo RS-a u Izraelu postoji i da je na čelu tog predstavništva Arie Livne.

– Predstavništvo RS-a u Izraelu postoji, sve o tome su zakuvali neki ljudi sa strane. Ja dajem smjernice ljudima u Predstavništvu, na čijem čelu je Arie Livne, koji je moj drug- kazao je Dodik na konferenciji za novinare.

Navodeći da predstavništva RS-a u inostranstvu nemaju i ne mogu imati diplomatski status, kazao je da je Predstavništvo RS-a u Izraelu registrovano kao Privredno društvo i da posluje u skladu sa zakonskim propisima Izraela, te da izraelske vlasti nisu utvrdile bilo kakve nepravilnosti u radu tog predstavništva.

– Arie Livne nije zloupotrijebio nijednu marku novca RS-a- kazao je Dodik.