Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vadym Chernysh

BiH i Ukrajina imaju velike mogućnosti za kontinuiran razvoj saradnje

Chernysh

Vanjskotrgovinska saradnja između BiH i Ukrajine povećana za dva puta u odnosu na prošlu godinu

Ministar u Vladi Ukrajine Vadym Chernysh zadužen za razvoj privredne saradnje boravi u službenoj, višednevnoj, posjeti Bosni i Hercegovini, u okviru koje će se susreti s bh. dužnosnicima kako bi razgovarali o jačanju trgovinske i privredne saradnje između dvije zemlje.

U razgovoru za Fenu ministar Chernysh podvukao je da je vanjskotrgovinska saradnja između BiH i Ukrajine povećana za dva puta u odnosu na prošlu godinu, ali cilj je povećati opseg vanjskotrgovinske razmjene za više od tri puta, nego je to do sada bio slučaj.

– U posljednjim godinama imamo pozitivnu dinamiku i ove brojke svjedoče o tome da imamo velike mogućnosti za kontinuiran razvoj saradnje u različitim oblastima – pojasnio je Chernysh.

Za primjer je naveo vanjskotrgovinsku razmjenu u različitim oblastima industrije koja je povećana i za 14 puta, što je velika brojka i predstavlja značajnu perspektivu i za budućnost.

Ipak napomenuo je da nedostaje uzajamnih investicija zbog čega smatra da privrednici i biznismeni iz Ukrajine trebaju posjetiti BiH i vidjeti mogućnosti za investicije, a također bh. privrednici i biznismeni trebaju posjetiti Ukrajinu te razmotriti investiranje u toj zemlji.

Sporazum o jačanju saradnje u oblasti turizma između BiH i Ukrajine je spreman za potpisivanje te je ministar Chernysh izrazio nadu da će uskoro biti i potpisan, a omogućit će povećanje broja uzajamnih turističkih posjeta.

– Jačanje turizma omogućit će jačanje i drugih privrednih oblasti koje su usko vezane za turizam, poput usluga transporta, komunikacija i hotelijerstva, zbog čega je i važno unapređivati oblast turizma – podvukao je.

U završnoj fazi su i formalnosti u vezi s potpisivanjem sporazuma kojim će Ukrajina podržati članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, što će također biti i podsticaj razvoju bosanskohercegovačke privrede.

Ministar Chernysh kazao je i da su predstavnici BiH i Ukrajine već ranije usaglasili zajedničke ciljeve među kojima su evropske integracije, jačanje saradnje i kontakata sa evropskim zemljama, ali i kreiranje zajedničkih projekta s kojima bi se zajednički predstavljali na trećim tržištima.

Također, predstavnici međudržavnog odbora dvije zemlje potpisali su zajedničku izjavu koja definira oblasti za poboljšanje međusobne saradnje kao što su energetika i poljoprivreda čime će se potaknuti privredne veze.

Ukrajinski ministar podsjetio je na historijske veze dvije države koje traju više od jednog stoljeća, a također narodi imaju iste slavenske korijene jer su Slaveni upravo s prostora Ukrajine došli u Bosnu i Hercegovinu.

Planom posjete BiH predviđeno je da ministar u Vladi Ukrajine Vadym Chernysh posjeti i Mostar, a ovo je njegova prva posjeta BiH.