Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH izvezla oružja i vojne opreme u vrijednosti od 390 miliona KM

igman konjic34

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine u 2016. izdalo je, na osnovu sklopljenih ugovora, 311 dozvola za izvoz vojne opreme, naoružanja i proizvoda dvojne namjene, u ukupnom iznosu 390 milona eura.

Iz Ministarstva navode da to predstavlja značajno povećanje aktivnosti vojne industrije u BiH u odnosu na 2015., kada su izdate 253 dozvole u vrijednosti 311 miliona eura.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je povećanje od skoro 30 posto u 2016. još i značajnije ako se ima u vidu i podatak da je uvoz komponenti, repromaterijala i gotovih proizvoda, po izdatim dozvolama za izvoz, smanjen sa 115 miliona eura u 2015. na 98 miliona eura u 2016.

Istakao je da je izdavanje dozvola proteklo u skladu sa zakonom propisanim procedurama, u optimalnim rokovima, i da nije bilo spornih slučajeva.

Trgovano je sa 53 zemlje a značajno povećanje iskorištenosti izvoznih dozvola tu industriju svrstava u prvih pet najvećih izvoznika, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.