Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ČIMEX ŽIVINICE

“BiH ovisi o uvozu iz Srbije, ali naši kupci nemaju razloga za brigu”

Cimex3

Čimex prema Čičkušićevim riječima i pored teške situacije na tržištu, uzrokovane nastalom krizom, trudi se redovno opskrbiti svoje kupce

Mnoge kompanije u BiH koje se bave proizvodnjom peradi, pilećih proizvoda i uzgojem stoke, proteklih dana našle su se na velikom udaru i pred velikim poteškoćama u poslovanju kada je susjedna Srbija odlučila zatvoriti svoje granice.

Obzirom da Bosna i Hercegovina skoro svu stočnu hranu uvozi upravo iz Srbije, zatvaranje granice značilo bi potpuni kolaps za ovu granu privrede. Srećom za domaće proizvođače, kompromis je ubrzo pronađen pa su kamioni iz BiH pod policijskom pratnjom i u potpunom karantetnu ipak nastavili uvoz iz Srbije.

Jedna od kompanija koja se bavi distrubicijom stočne hrane kao i prometom žitarica, poljoprivrednih alata, sjemenskog asortimana je Čimex d.o.o. iz Živinica.

Kako nam je kazao Muhamed Čičkušić, menadžer prodaje u ovoj kompaniji, trenutna situacija nije jednostavna ali ipak uspješno nastavljaju svoje poslovanje.

“Situacija jeste vanredna ali trudimo se da poslovanje funkcioniše što bolje. Mi i dalje uvozimo i danas su nam upravo stigla tri kamiona sa sirovinama i koncentratima, od čega jedan iz Hrvatske te dva iz Srbije”, govori Čičkušić za Fokus.ba te dodaje:

“Kada govorimo o ovoj grani privrede, Bosna i Hercegovina je ovisna o uvozu, naročito iz Srbije koja je mnogo naklonjena poljoprivredi.”

Čimex prema Čičkušićevim riječima i pored teške situacije na tržištu, uzrokovane nastalom krizom, trudi se redovno opskrbiti svoje kupce.

“Kao što sam već naveo, postoji problem sa uvozom, a sami znate da kamioni dugo stoje na granici i sve to otežava samo poslovanje, ali mi i dalje uspijevamo redovno osigurati nesmetan dotok robe našim kupcima koji nemaju razloga za brigu. Trenutno pokrivamo kompletan Tuzlanski kanton kao i dio Federacije BiH. Angažovali smo maksimalno sve naše resurse i trudimo se što bolje prevazići trenutnu krizu. Naravno zdravlje ljudi je na prvom mjestu i iskreno se nadam da će ova situacija ubrzo biti iza nas”, kazao je Čičkušić za Fokus.ba.