Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“BiH već 24 godine nema energetsku strategiju”

energetika2

Predsjednik bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE Rusmir Mahmutćehajić kazao je da su komiteti CIGRA-e jedan od uvjeta za normalan razvoj energetskog područja koje je bitan sadržaj moderne civilizacije, a koja zahtijeva moderne sisteme proizvodnje, prijenosa i potrošnje električne energije.

To je izjavio povodom 12. savjetovanja bh. komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE, koje će biti održano od 4. do 8. oktobra u Neumu.

Pojasnio je da se ovakva savjetovanja održavaju svake druge godine u svim zemljama koje imaju svoje komitete, te da tom prilikom stručnjaci predstavljaju glavna pitanja djelovanja elektroenergetskog sistema i njegovog razvoja, planiranja i održavanja.

Kako je rekao danas na pres-konferenciji, bh. komitet CIGRE najveća je bh. strukovna organizacija, osnovana prije 24 godine. Potreba za ovakvim komitetom, ističe, utemeljena je na jedinoj mogućnosti da se elektreo-energetski sistemi održavaju kao povezane cjeline u svijetu.

Također, dodao je, bh. komitet CIGRE članica je Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme u Parizu, koja je jedna od najvećih i najstarijih strukovnih organizacija u svijetu.

Na savjetovanju u Neumu, kaže, očekuje se učešće više od 500 stručnjaka iz BiH i svijeta, čiji će rad biti podijeljen u 16 sjednica studijskih komiteta, organiziranih prema područjima u kojim stručnjaci djeluju, a na kojima će raspravljati o ključnim pitanjima pojedinih sadržaja elektroenergetskog sistema.

Dodao je da su osim toga predviđene tri plenarne sjednice na kojima će pojedinačna visokoprofesionalna pitanja biti razmatrana u okviru općih pitanja energetike, elektroenergetike, prijenosa, proizvodnje, distribucije…

Mahmutćehajić je podsjetio da BiH, već 24 godine, koliko postoji i bh. komitet, nema energetsku strategiju čiju su izradu konstantno predlagali, što je odbijano sve vrijeme i bit će odbijeno i dalje, sve dok, kako je rekao, “nečasni ljudi, bez odgovornosti za javno i zajedničko dobro, budu mislili da se riječima i ispunjavanjem egoizama može riješiti pitanje energetskog sektora”.

Zaključio je da je BiH, u pogledu energije, u užasnom stanju i da je energetski eksploatirana.