Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bill Gates upozorava: Kriptovalute direktno uzrokuju smrt

bill-gates-11

Bill Gates, osnivač Microsofta, zabrinut zbog svjetske zaluđenosti kriptovalutama, kazao je na Redditu da je nova tehnologija omogućila anonimnost i tako “direktno prouzrokovala smrti”.

“Vlasti imaju mogućnost da otkriju pranje novca, izbjegavanje poreza i terorističko fundiranje, što je dobra stvar. U ovom trenutku, kriptovalute se koriste za kupovinu fentanila i drugih droga, što direktno uzrokuje smrt”, naglasio je Gates.

Takođe, poznati filantrop dodao je da je ulaganje u kriptovalute nesigurna investicija.

“Špekulativni val oko kriptovaluta veoma je riskantan”, kazao je Gates i pozvao na oprez.

Ipak, Gates je na pozitivan način komentarisao generalni razvoj tehnologije, i negirao da bi sve veća tehnološka samostalnost mogla imati negativne posljedice za svjetsku ekonomiju.

“Automatizacija je pokretač proizvodnje još od industrijske revolucije, a već moramo početi razmišljati kako da obučimo radnike za nove softvere”, rekao je suosnivač fondacije Bill & Melinda Gates koja djeluje humanitarno.

Steve Wozniak, suosnivač Applea, takođe je izrazio sumnje u vezi kriptovaluta, kazavši kako je prevarant od njega ukrao sedam bitcoina.

“Neko je od mene kupio bitcoine kreditnom karticom, a onda poništio plaćanje”, izjavio je Wozniak na konferenciji u Indiji, i dodao kako je tad vrijednost bitcoina bila 7.000 dolara, a danas bi iznosila preko 70.000.