Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bimal na “FoodTalk 2016” u Novom Sadu

bimal

Trajna opredijeljenost za proizvodnju non-GMO hrane dio je poslovne strategije Agroindustrijskog kompleksa Studen Holdinga u Brčkom, jednog od najvećih proizvodno-prehrambenih kompleksa u regiji, u kojem posluje i fabrika za proizvodnju jestivog ulja Bimal, prenosi Anadolu Agency (AA).

Direktorica korporativnih komunikacija Studen Holdinga i kompanije Bimal Nataša Pucar, na ovogodišnjoj konferenciji “FoodTalk 2016” održanoj u Novom Sadu, u okviru panela “Korpa zdrave hrane – Organska proizvodnja, hrana, GMO i certifikati”, govorila je o strateškoj opredijeljenosti brčanske fabrike za proizvodnju non-GMO proizvoda od soje te članstvu u Dunav soja asocijaciji.

“Bimal je oduvijek imao jasnu strategiju, a to je proizvodnja bez genetske modifikacije koju primjenjujemo od kako je Bimal dio Holdinga od 2002. godine. Razlog za ovu opredijeljenost je jednostavan, Bimal, odnosno Studen Holding, svoju budućnost i mjesto na velikom i konkurentnom tržištu vidi u proizvodnji non-GMO hrane“ naglasila je Pucar.

U laboratoriji Bimala provodi se Elisa test kojim se u trenutku određuje prisustvo genetskih modifikacija (liberty link i roundup ready) u sjemenu soje. Pored toga, radi se i analiza na sjemenu pomoću PCR metode koja određuje prisustvo gena u samom sjemenu, koje se ne može utvrditi drugim testovima.

Bimal je od 2012. godine članica Dunav soja asocijacije, koja promoviše i potiče uzgoj genetski nemodifikovane soje na području dunavske regije, navodi se u saopćenju kompanije.

“Kao članica ove asocijacije, Bimal vrši otkup Dunav soje i proizvodi non-GMO proizvode od soje i sojinu proteinsku sačmu, kako bismo obezbijedili da i finalni proizvodi, kao što su naprimjer jaja, mlijeko i meso koje jedemo, budu također bez genetske modifikacije, čemu prehrambena industrija regije treba težiti “, zaključila je Pucar.