Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najveći izvoz očekuje se od kompanije “Bingo”

sarovic

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je zajedno sa predstavnicima Agencije za bezbjednost hrane BiH i Kancelarije za veterinarstvo obišao kapacitete kompanije “Bingo” na području Tuzlanskog kantona i rekao da od ove kompanije očekuje da će plasirati najviše domaćih proizvoda na tržište EU i zemalja CEFTE.

Šarović i saradnici najprije su posjetili farmu koka nosilja u Ciljugama kod Živinica, a potom i farme u Špionici i Dubravama, te preduzeće “Korn flips” u Srebreniku i farmu koza.

“Posjetili smo kompaniju `Bingo` koja je veoma važna za BiH. Ne samo zbog činjenice da zauzima značajno mjesto u oblasti maloprodaje, već zato što je riječ o sistemu koji ima niz svojih proizvodnih objekata”, rekao je Šarović, prenose federalni mediji.

Pred BiH je, kaže Šarović, dobijanje kandidatskog statusa, ali je neophodno adaptirati i Sporazum o stabilizaciji i pridruženju.

“Optimista sam i vjerujem da ćemo vrlo brzo riješiti sva otvorena pitanja među kojima je i Mehanizam koordinacije. Ukoliko želimo da plasiramo svoje proizvode u okruženje i EU, neophodno je da budemo konkurentni, ali ne samo s aspekta cijena. `Bingo` je na primjer ispunio sve uslove, imaju savremenu opremu i obrazovane kadrove, međutim, država mora da obezbijedi dozvole za izvoz proizvoda u EU”, kaže Šarović.

On je podsjetio da je dan ranije potpisao sporazum o učešću BiH u programu zajednice “Cosme”.

“Sporazum ostavlja mogućnost našim preduzetnicima da u okviru projekata za mala i srednja preduzeća apliciraju i koriste fond od 2,3 milijarde evra. Novac je od juče dostupan našim privrednicima. Procedura nije komplikovana, a postoje i strukture u resornom ministarstvu koje su zadužene za podršku. Projekti mogu biti nacionalni, ali i regionalni, te iz različitih oblasti”, dodao je Šarović.

Nakon što je sa Međunarodnog aerodroma Tuzla u četvrtak odvezena prva isporuka svježeg mesa za Tursku, Šarović je potvrdio informaciju da je obustavljen izvoz termički obrađenog mesa.