Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bingo podržao obilježavanje Evropske sedmice prevencije raka grlića maternice

bingo-trebinje

Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla na čelu sa načelnicom prof.dr. Dženitom Ljucom u saradnji sa studentima Medicinskog fakulteta Tuzla, Zavodom za javno zdravstvo TK i Udruženjem ginekologa i perinatologa TK, od 16. do 21. januara 2017. godine realizovali su akciju obilježavanja “Evropske sedmice prevencije raka grlića maternice” u svim općinama našeg kantona. Ova tradicionalna akcija, bazirana na edukaciji o značaju prevencije, ove godine sprovedana je i u Bingo centrima u Lukavcu, Kladnju, Srebreniku i Tuzli, gdje su studenti dijelili letke i brošure ženama, te zainteresovanim i objašnjavali značaj redovnih pregleda i brige o zdravlju na vrijeme.

U okviru ove aktivnosti, UKC Tuzla i Zavod za javno zdravstvo TK 19. januara organizovali su i akciju preventivnih pregleda i pretraga za otkrivanje raka grlića maternice, preglede općeg zdravstvenog stanja i mikrobiološke preglede vaginalnih briseva, za žene smještene u izbjegličkom naselju Mihatovići. Aktivnostima je obuhvaćeno 200 žena iz pomenutog naselja, kojima je kompanija Bingo poklonila higijenske pakete koji sadrže osnovne artikle za ličnu higijenu.

Prof. dr. Dženita Ljuca ističe da se na prevenciji mora intenzivno raditi: “Karcinom grlića maternice je bolest koja polako napreduje, ali ako se na vrijeme otkrije može se adekvatno liječiti. Nakon naše prve akcije, koja je sprovedena prošle godine, sumirali smo rezultate i došli do podatka da je povećan broj otkrivenih karcinoma u ranoj fazi, kada postoje veće mogućnosti za izlječenjem. To i jeste cilj ovih aktivnosti.”

„Karcinom grlića maternice se na području našeg Kantona dijagnosticira kod 27 žena na 100 000, što predstavlja visoku stopu pojavnosti, ako se uzme u obzir da se u zemljama okruženja na 100 000 javlja kod sedam žena. Aktivnosti koji su sprovedene u cilju obilježavanja „Evropske nedjelje prevencije raka grlića maternice“ su se odvijale u svim općinama Tuzlanskog kantona u vidu predavanja od strane ljekara te intenziviranih preventivnih pregleda žena u domovima zdravlja na području Tuzlanskog kantona“, kazala je Doc. Dr. med.sc. Mulić Maida, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

„Kompanija Bingo je ove godine odlučila da bude jedan od strateških partnera obilježavanja „Evropske sedmice prevencije raka grlića materice“ u BiH sa ciljem da dodatno utiče na povećanje svijesti žena, ali i cjelokupne javnosti, da moramo na vrijeme da brinemo o svom zdravlju i ne dozvolimo da se nama ili nekom nama bliskom dogodi bolest koja može da ima najgori ishod. Željeli smo da iskoristimo uticaj koji ima naš brend da podsjetimo sve žene, majke i buduće majke da je ova bolest izlječiva samo ako smo dovoljno odgovorne da preduzmemo preventivne mjere, ali i da poručimo da nisu same i da imaju i našu podršku, jer ovu bolest možemo da spriječimo“, kazala je Tatjana Paunoski, rukovodilac službe marketinga Binga.