najveće kompanije u fbih

Bingo prošle godine prihodovao 1,2 milijardi KM

bingo

Na prvoj poziciji nalazi se domaći trgovački lanac Bingo koji je prošle godine prihodovao 1,2 milijardi KM, što je 2,4 posto manje nego u 2019. godini kada je bio na drugom mjestu liste

Najvećih 20 kompanija u Federaciji BiH ostvarile su 9.057.777.851 KM prihoda, što je za oko 1,7 milijardi manje neko 2019. godine, pokazuju finansijski pokazetelji dostupni na portalu Akta.ba.

Te kompanije ukupno zapošljavaju 52.671 radnika.

Na prvoj poziciji nalazi se domaći trgovački lanac Bingo koji je prošle godine prihodovao 1,2 milijardi KM, što je 2,4 posto manje nego u 2019. godini kada je bio na drugom mjestu liste.

Drugo mjesto na ovoj listi zauzelo je Javno preduzeće Elektroprivreda BiH sa prihodom od 1,04 milijardi KM, dok je sa prvog na treće mjesto “pala” sarajevska Holdina koja prihode više ne broji u milijardama. Ova kompanija je u 2020. godini ostvarila prihod od 854 miliona KM, što je znatno manje nego godinu prije kada je imala prihod od 1,3 milijarde KM.

Očito je da se ekonomska situacija odrazila na ovu kompaniju i da je pandemija imala veliki utjecaj na prodaju goriva.

Istu poziciju kao i prošle godine imaju kompanije Arcelor Mittal i Boreas Kreševo koje zauzimaju četvrto, odnosno peto mjesto. Zenički Arcelormittal ostvario je prihod od 610 miliona, a Boreas 478 miliona KM.

Iako je ostvario pad prihoda, sarajevski BH Telecom se sa 457 miliona KM popeo sa desete na šestu poziciju.

Znatan pad prihoda primjetan je u još jednoj naftnoj kompaniji, ali se opet nalazi na sedmom mjestu. Radi se o tešanjskoj kompaniji Hifa-Oil koja je prihodovala 392 miliona, dok su 2019. hodine imali 519 miliona KM prihoda.

Osmi je G-Petrol s 386 miliona KM prihoda. Ova kompanija također bilježi znatan pad jer su 2019. godine imali čak 529 miliona KM.

Slijede Philip Morris BH s 374 miliona KM prihoda, te Petrol BH Oil Company s 350 miliona KM.

U drugoj polovini liste u odnosu na 2019. godinu došlo je do nekih promjena i novih imena.

I dalje su među Top 20 Konzum, Ataco, FIS, Violeta, GIKIL, dok su novi na listi HIFA Petrol, Euro Asfalt, Hercegovinalijek i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Kada je riječ o dobiti, dramatičan pad ostvario je posuški Lager koji je prošle godine bio na drugoj poziciji sa 115 miliona, dok ga ove godine sa tek 1,2 miliona KM dobiti uopće nema na listi.

Prvo mjesto i dalje predvode Autoceste FBiH sa 131 milion KM, dok je na drugom mjestu Bingo sa 68,1 milion KM. Bingo također bilježi pad dobiti jer je 2019. godine bilježio dobit od 93 miliona KM.

Sa dobiti od 40 miliona KM na trećem mjestu je BH Telecom, dok sa desete na četvrtu poziciju skočila kompanija Violeta koja bilježi dobit 36,4 miliona KM.

Ove se godine na petom mjestu liste nalazi kompanija koja prošle nije bila ni među TOP 20. Radi se Preventu CEE koji je ostvario dobit od 35,9 miliona KM.

2020. godina bilježi nekoliko novih igrača na listi dobiti u odnosu na godinu ranije.

Jedna od njih je i Tvornica cementa Kakanj koja bilježi dobit od 23,5 miliona KM i zauzima osmu poziciju. Nove kompanije su i Atlantic Argeta d.o.o. Hadžići, Fabrika Cementa Lukavac d.d. Lukavac, Pirnar d.o.o Bosanski Petrovac, Sarajevski Kiseljak d.o.o., Prevent Fabrics d.o.o.Ilidža.

Mjesto na listi TOP 20 kompanija po dobiti izgubile su Elektroprivreda BiH, Aerodrom Sarajevo, Klinički centar Sarajevo i Igman Konjic, saopćio je portal Akta.ba.