Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši vlasnik KAP-a Oleg Deripaska tuži Crnu Goru, traži stotine miliona eura

Oleg Deripaska

Rus Oleg Deripaska, predsjednik En+ Grupe, poslao je obavještenje o arbitraži protiv Crne Gore zbog nezakonite ekproprijacije njegove investicije u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) i Rudnika boksita Nikšić istakavši da je povrijeđen investicijski sporazum od strane Crne Gore.

Iz Centralnoevropske aluminujumske kompanije (CEAC) saopšteno je da će Deripaska tražiti od Crne Gore obeštećenje u stotinama miliona eura. S druge strane, iz crnogorskog Ministarstva ekonomije je saopšteno da je tužba bivšeg vlasnika KAP-a protiv Crne Gore jednom već odbačena, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kroz CEAC-ova ulaganja, Deripaska je preuzeo većinski udio u KAP-u i RBN-u u 2005. godini, a nakon međunarodne kampanje od strane Crne Gore u kojima je tražila strane investicije kako bi spasila finansijsku sudbinu preduzeća koja su bila u vlasnistvu države i u lošem stanju. Ipak, nakon što je ostvarila značajnu i blagovremenu investiciju u KAP i RBN od strane Deripaske, Crna Gora je potom preduzela seriju neprijateljskih mjera kako bi otklonila ta preduzeća iz njegove kontrole”, rečeno je u saopštenju CAEC-a.

Takođe je saopštenju navedeno da je Deripaska pokušavao da ostvari dobru vezu sa crnogorskom stranom, ali da je neprijateljstvo Crne Gore prema njemu lično onemogućilo dobru saradnju.

Iz crnogorskog Ministarstva ekonomije je saopšteno da je Deripaska jednom već izgubio spor protiv Crne Gore.

“Povodom saopštenja predsjednika En+ Grupe Olega Deripaske da je poslao, u svom ličnom svojstvu, obavještenje o pokretanju arbitraže protiv Crne Gore, Ministarstvo ekonomije podsjeća da je ćerka kompanija En+ Grupe, CEAC, već izgubila spor protiv Crne Gore pred Arbitražnim tribunalom Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Parizu u julu ove godine. U svakom slučaju, Vlada Crne Gore će i u ovom postupku dokazati da je postupala u skladu sa Ugovorom o poravnanju i važećom legislativom i najboljom međunarodnom praksom u ovoj oblasti. Ministarstvo ekonomije neće, kao što nije ni dosad, komentarisati postupke koji su u toku”, navodi se u reagovanju Ministarstva ekonomije.

Oleg Deripaska je u podgorički kombinat alumijiuma došao 2005. godine, dajući za većinski udio 48 i po miliona eura, da bi 2009. godine, shodno Sporazumu o poravnanju sa Vladom, vratio dio akcija i sa državom postao ravnopravan suvlasnik, ali zadržavajući pravo upravljanja. Ovaj aranžman se završio stečajem KAP-a 2013. godine, nakon čega je na teret države ostao kredit od 135 miliona eura.