nije konačna

Bloomberg objavio listu 10 najbogatijih porodica na svijetu

New Project (57)
Porodica Ambani je na šestom mjestu / FOTO: screenshot

Na desetom mjestu je porodica Boehringer u čijem je vlasništvu farmaceutska kompanija Boehringer Ingelheim

Portal Bloomberg objavio je listu najbogatijih porodica na svijetu. Lista obuhvaća porodice iz različitih dijelova svijeta koje se bave različitim poslovima.

Na ovu listu nije uvrštena prva generacija milijardera, te je naglašeno da lista nije konačna, jer postoje porodice čije je bogatstvo rasprostranjeno po svijetu te ga je teško pratiti.

Prvo mjesto zauzela je porodica Walton, čije je bogatstvo procijenjeno na 238.2 milijarde dolara. Vlasnici su maloprodajnog lanca Walmart.

Na drugom mjestu je porodica Mars, u čijem je vlasništvu istoimeni brend slatkiša. Njihovo se bogatstvo procjenjuje na 141.9 milijardi dolara.

Zatim slijedi porodica Koch, čije je bogatstvo procijenjeno na 124.4 milijarde dolara, a u čijem je vlasništvu istoimena naftna kompanija.

Na četvrtom mjestu je porodica Hermes, u čijem je vlasništvu istoimeni brend luksuznih torbi. Imaju bogatstvo od 111.6 milijardi dolara.

Slijedi ih porodica Saud, koja vlada Saudijskom Arabijom, a njihovo se bogatstvo procjenjuje na 100 milijardi dolara.

Porodica Ambani je na šestom mjestu s bogatstvom od 93.7 milijardi dolara. U njihovom je vlasništvu konglomerat Reliance.

Nakon njih slijedi porodica Wertheimer u čijem je vlasništvu brend Chanel. Imaju bogatstvo od 61.8 milijardi dolara.

Porodica Johnson nalazi se na osmom mjestu s bogatstvom od 61.2 milijarde dolara. U njihovom je vlasništvu finansijska kompanija Fidelity Investments.

Slijedi porodica Thomson u čijem je vlasništvu medijska korporacija Reuters. Imaju bogatstvo od 61.1 milijardu dolara.

Na desetom mjestu je porodica Boehringer u čijem je vlasništvu farmaceutska kompanija Boehringer Ingelheim. Njihovo bogatstvo procjenjuje se na 59.2 milijarde dolara.