Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sankcije stežu

Bloomberg objavio tajni ruski izvještaj: “Situacija je lošija nego što se čini”

putin nacionalna sigurnost (2)

Izvještaj je sastavljen za tajni sastanak najviših dužnosnika održan 30. avgusta. Bloomberg piše da su izvori potvrdili autentičnost dokumenta

Rusija bi se mogla suočiti s dužom i dubljom recesijom kako se širi uticaj američkih i evropskih sankcija hendikepirajući sektore na koje se zemlja godinama oslanjala za pokretanje ekonomije, navodi se u internom izvještaju pripremljenom za vladu koje je objavio Bloomberg.

Dokument, rezultat višemjesečnog rada dužnosnika i stručnjaka koji su pokušavali procijeniti stvarni učinak ekonomske izolacije Rusije zbog invazije na Ukrajinu, daje daleko strašniju sliku nego što to ruski dužnosnici otkrivaju u javnim nastupima, piše Bloomberg.

Izvještaj je sastavljen za tajni sastanak najviših dužnosnika održan 30. avgusta. Bloomberg piše da su izvori potvrdili autentičnost dokumenta.

Dva od tri scenarija u izvještaju pokazuju da će se kontrakcija ekonomije ubrzati sljedeće godine, pri čemu će se ekonomija vratiti na prijeratni nivo tek krajem desetljeća ili kasnije. Prema “inercijskom” scenariju, privreda će iduće godine pasti za 8.3%, dok “stresni” scenarij predviđa pad od 11.9% posto u 2024.

Svi scenariji pokazuju da se pritisak sankcija pojačava, a vjerovatno će im se pridružiti još zemalja. Oštar zaokret Evrope od ruske nafte i plina također bi mogao uticati na sposobnost Kremlja da opskrbljuje vlastito tržište, navodi se u izvještaju.

Osim samih ograničenja, koja pokrivaju oko četvrtinu uvoza i izvoza, izvještaj opisuje kako se Rusija sada suočava s “blokadom” koja je “uticala na praktički sve oblike transporta”, dodatno odsijecajući ekonomiju zemlje.

Odlazak 200.000 IT stručnjaka?

Izvještaj procjenjuje da bi čak 200.000 IT stručnjaka moglo napustiti zemlju do 2025., što je prva službena prognoza sve većeg odljeva mozgova.

Dužnosnici u javnosti pak tvrde da je udarac sankcija bio manji od očekivanog.

Dokument poziva na uvođenje niza mjera za podršku privredi i daljnje ublažavanje uticaja sankcija kako bi se ekonomija oporavila na prijeratne nivoe 2024. i nastavila stabilan rast nakon toga.