Jedino skijalište u ZDK-u

Bogata turistička ponuda na planini Ponijeri, uskoro novi ski lift

nerma alagic fena

Izletište Ponijeri se nalaze u sastavu masiva Ravne Planine koja se pruža između općina Kakanj, Zavidovići, Vareš i Zenica s najvećim vrhom Tajan na nadmorskoj visini od 1.297 metara

Trenutno jedino skijalište u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) dosegnulo je zavidan nivo u kvaliteti usluga, a investicija od nešto više od dva miliona KM za novi ski-lift je samo nastavak dobre priče na planini kod Kaknja.

Ponijeri su planinsko izletište na nadmorskoj visini od 1.200 metara, koje je udaljeno oko 20 kilometara od Kaknja.

Glasnogovornica Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj koja rukovodi tim skijalištem Nerma Alagić kazala je za Fenu da je Vlada Federacije BiH osigurala iznos od 1,5 miliona KM.

Podsjetila je da su ministrica turizma FBiH Edita Džapo i direktor JU KSC Kakanj Mirza Mušija prije mjesec dana potpisali ugovor o dodjeli 1,5 miliona KM za nabavku novog ski-lifta sa vučnim napravama tipa “T-bar”, za koji je objavljen tender po principu “ključ u ruke”.

Ostatak sredstava je, dodala je, osiguran od Općine Kakanj i Zeničko-dobojskog kantona te istakla da je ukupna vrijednost projekta po principu “ključ u ruke” viša od 2 miliona KM.

Naglasila je da je tenderska dokumentacija spremna i objavljena, te da bi u naredanim mjesecima trebali biti potpisani ugovori s najpovoljnijim izvođačem radova.

– Trudit ćemo se da to ide što brže kako bismo sve završili do početka sezone. Ako iz objektivnih razloga ne uspijemo završiti svu proceduru, obzirom na složenost, uradit ćemo nabavku i čekati kraj sezone za njegovo postavljanje za narednu zimsku sezonu – pojasnila je.

Također je dodala da je u toku i renoviranje sedam apartmana u Eko kući na Ponijerima te da će ove godine od početka ski sezone posjetiteljima nuditi mogućost da prenoće u tom prelijepom planinarskom ambijentu.

Izletište Ponijeri se nalaze u sastavu masiva Ravne Planine koja se pruža između općina Kakanj, Zavidovići, Vareš i Zenica s najvećim vrhom Tajan na nadmorskoj visini od 1.297 metara.