Biznis

Mladi bh. inženjeri

Bosanski roboti traženi u Evropskoj uniji: Ove “igračke” dostižu cijenu od 250.000 eura

06/01/2023
Foto: Screenshot

Sedam elektro i mašinskih inženjera, mlađih od 30 godina, kreiralo je 20 robotskih sistema za industrijske pogone u BiH i Sloveniji tokom 2022. godine

Grupa mladih inženjera u Gračanici pravi industrijske robote. Oni ne razmišljaju o napuštanju BiH. Smatraju da je budućnost u oblasti robotizacije i automatizacije proizvodnje svijetla i u BiH.

Asim Pedić je ostvario studentski san. Interesovanje za konstruisanje i izradu industrijskih robota pretvorio je u posao.

– Nisam imao drugu firmu u kojoj bih mogao raditi kao inženjer koji se bavi robotikom. Imao sam dva načina – da odem vani, u Njemačku, da se bavim robotikom, ali ja sam odabrao drugi način. Osnovao sam firmu u BiH gdje smo se okupili, mi, mladi inženjeri, i radimo na razvoju aplikacija iz automatizacije i robotike – priča za Radio Slobodna Evropa (RSE) Asim Pedić, osnivač firme Metron Automation.

Sedam elektro i mašinskih inženjera, mlađih od 30 godina, kreiralo je 20 robotskih sistema za industrijske pogone u BiH i Sloveniji tokom 2022. godine.

– Često imamo CNC mašine koje obrađuju drvo, međutim, kad imamo neke krivine na drvetu, na komadu koji treba obraditi, onda nam treba ta fleksibilnost robota da on može doći do svih mjesta – kaže Senail Mehić, inženjer elektrotehnike.

– Robot je jako ekonomičan. Troši otprilike 0,5 kilovat sati, što je kao četiri prosječne sijalice. A što se tiče programiranja, nije ga teško ni programirati. Lako je poput igre – kaže inženjerka elektrotehnike Erna Talović.

Ovakve “igračke” dostižu cijenu od 250 hiljada eura.

Njihovi kreatori bi mogli pronaći psoao u Evropskoj uniji, ali ih ta mogućnost ne privlači.

– Ne, ja ne razmišljam o odlasku u inostranstvo. Smatram da nema potrebe odlaziti iz BiH, da je ovdje budućnost dovoljno svijetla, kao i u svijetu. Smatram da se samo trebamo svi potruditi. Trebamo dati svoj maksimum, pogotovo, mislim, u ovom polju automatike i robotike. proširiti svoje vidike – kaže Erna Talović.

Posla je više nego prije četiri godine kad su osnovani, jer i u BiH raste potražnja za robotima.

Robot ne može zamijeniti čovjeka, niti čovjek može zamijeniti robota. To je, jednostavno, jedna sinergija koja je potrebna u proizvodnji, jer robot je mašina koja radi teške poslove, koja radi ponovljive poslove, koji su za čovjeka monotoni i dosadni. A s druge strane, robot ne može biti kreativan, ne može razmišljati za čovjeka. Tako da to treba da bude jedna sinergija u proizvodnji – kaže Pedić.

Inače, gračanička firma stalno je otvorena za prijem novih elektro i mašinskih inženjera.

Video prilog o ovoj firmi možete pogledati ovdje.

Komentari

Autor: Arnes Grbešić/ RSE

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.