Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosić zagovara trasu brze ceste Sarajevo-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd

bosic

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka – SDS) predložio je usvajanje deklaracije koja bi trebala definirati kriterije za trasu brze ceste između Sarajeva i Beograda.

Ovu deklaraciju razmatrat će na današnjoj sjednici poslanici Doma, a Bosić je novinarima objasnio da je u proteklim mjesecima upriličeno nekoliko sastanaka, predlagano više rješenja, a njegovo mišljenje je da trasa treba ići putem koji će biti najisplativiji odnosno da će se njome koristiti najveći broj građana i privrednih subjekata.

Između ostaloga, deklaracija propisuje da Predstavnički dom očekuje od Vijeća ministara i Ministarstva komunikacija i prometa BiH da u dogovoru s entitetskim vladama zastupa idejno rješenje trase autoputa Sarajevo-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd.

– Cijeli projekat je u zastoju zato što ne mogu da se dogovore kojim putem bi išla trasa kroz BiH i ova deklaracija samo traži da se poštuju najnormalniji kriteriji određivanja trase odnosno koliko ljudi će koristiti taj izgrađeni put i koliko će privreda imati koristi od toga – pojasnio je Bosić.

Trasom koju zagovara bila bi omogućena bolja putna komunikacija i za Republiku Srpsku i Federaciju BiH te Brčko Distrikt, te Bosić dodaje da je u pitanju međudržavna investicija.

S druge strane poslanik opozicionog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić smatra da deklaracija neće doprinijeti rješenju ovog pitanja, ističući da ona ne sadrži kriterije koji bi se trebali uvažiti prilikom određivanja trase.