Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosnalijek slavi 65 godina uspješnog rada

image-0-02-01-ff88870b0390b506f2d462f3934836de92786ba5b8f25e6c448fe1be6c98a320-V

Najveća bh. farmaceutska kompanija Bosnalijek ove godine slavi 65 godina uspješnog rada. Od skromnog proizvođača lijekova, koji je davne 1951. godine započeo svoju djelatnost Bosnalijek je danas ne samo ponos BiH, već i prepoznatljiv brend u 13 zemalja širom svijeta.

U sarajevskoj Vijećnici upriličen je svečani prijem, a uz zanimljiv performans igrom s pijeskom slikovito je prikazan razvoj Bosnalijeka.

U 2015. godini Bosnalijek je zabilježio više od 122 miliona KM prihoda od prodaje, što predstavlja višemilionski rast u odnosu na prethodnu godinu. Također, kontinuirano bilježi pozitivan trendi na izvoznim tržištima, na kojima je u 2015. godini ostvario 79 miliona KM odnosno 65 posto od ukupnog prihoda od prodaje.

– Pratimo svjetske trendove i poslujemo u korak s njima. Naš asortiman smo proširili za 48 novih proizvoda. Porast svjetskog trenda samoliječenja nas je potakao za proizvodnjom dodataka prehrani. Trenutno na tržištu imamo osam dodataka prehrani farmaceutske kvalitete. Na tržište smo plasirali i novih 29 receptnih lijekova, te 11 lijekova koji se izdaju bez liječničkog recepta – kaže direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović.

Otvaranje novih radnih mjesta i razvoj stručnjaka je jedanod strateških fokusa Bosnalijeka.

– Trenutno je zaposleno 847 radnika, od kojih je gotovo polovina s visokom stručnom spremom. Samo u protekle dvije godine zaposlili smo 86 novih zaposlenika – dodao je Uzunović i istakao da vjeruju u sebe i u kvalitet proizvoda koje prodaju širom svijeta.

U godini kada proslavlja 65 godina uspješnog rada Bosnalijek sa zadovoljstvom ističe činjenicu da su različiti nivoi vlasti u zemlji konačno prepoznali potencijal i značaj domaćih proizvođača i napravili pozitivan iskorak u odnosu prema njima.

Kao društveno odgovorna kompanija, Bosnalijek svoje poslovne uspjehe dijeli sa širom društvenom zajednicom, te u skladu sa svojom misijom unapređenja kvaliteta života, pruža maksimalnu podršku kvalitetnim i vrijednim projektima, te manifestacijama u oblasti kulture, zdravlja, sporta, nauke i obrazovanja.