La Repubblica: ISIL balkanskim lukama prebacuje ljude u Evropu

dubrovnik_final_cover

Džihadisti koriste luke u Hrvatskoj, Grčkoj, Albaniji i CG za prebacivanje ljudi iz Sirije u Evropu i obrnuto, piše italijanska “La Repubblica“, a prenose Novosti.

Prema tvrdnji rimskog dnevnika, džihadisti navodno koriste morski put iz Barija, koji ide preko Hrvatske, a iz Barija trajekti voze za Dubrovnik.

Kako navode, upravo zbog te opasnosti u luci Bari na snazi su posebne mjere bezbjednosti. Pojačane su i policijske patrole, koje na sve moguće načine provjeravaju putnike koji cirkulišu lukom, prenosi portal „Index“.

Navodi se da iz luke Bari trajekti putuju prema hrvatskim, crnogorskim i grčkim lukama, kao i prema Albaniji, koja je trenutno dio svih bezbjednosnih analiza o rastućoj radikalizaciji na Balkanu.

Prije nekoliko sedmica italijanske službe objavile su da tokom avgusta postoji povećana opasnost od terorističkih napada u toj zemlji, zbog čega je podignuta bezbjednost u Rimu na drugi nivo (od moguća tri).

U luci se kontrolišu svi putnici koji dolaze iz zemalja izvan država Šengenskog sporazuma, a procjenjuje se da se radi o 25 do 50 odsto putnika koji se ukrcavaju na brodove.

Detaljnije provere obavljaju se i na aerodromima, kroz koje prolaze milioni putnika.

Stručnjaci procjenjuju da bi Italija mogla da se nađe na meti napada terorista, zato što je svoje vojne baze otvorila američkim snagama koje učestvuju u bombardovanju pripadnika Islamske države u Libiji.

Kroz nekoliko dana će Italija na zahtjev libijskog premijera Fajeza el Saraja poslati svoje specijalne jedinice na tlo te zemlje, prenose “Novosti”.