Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

panel

Bosnalijek spreman na uključivanje u promjene globalnih lanaca snabdijevanja

bosnalijek BBI

Kao najveći izazov uspjehu ovih procesa, navedeni su lanci snabdijevanja sirovinama, koje najvećim dijelom i dalje stižu iz Azije, te je ukazano na potrebu i šansu za razvijanje sirovinske industrije za farmaciju u regionu zapadnog Balkana

Najveći bosanskohercegovački proizvođač lijekova Bosnalijek u potpunosti je svjestan promjena u globalnim lancima snabdijevanja i spreman je iskoristiti ovu priliku za dodatni razvoj kompanije i jačanje tržišne pozicije, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u zemljama Evropske unije.

Poruka je ovo sa panela održanog u okviru 11. Međunarodne konferencije o poslovanju i investicijama – Sarajevo Business Forum, na kojem se govorilo o evropskim iskustvima nearshoringa i potencijalima koje nudi industrija u Bosni i Hercegovini. Ovo je poslovni trend koji je započeo i prije pandemije COVID-19, ali su posljedice tada uvedenih globalnih restrikcija, a sada i rat u Ukrajini, u potpunosti učvrstili ovo opredjeljenje među kompanijama u zapadnoj Evropi koje tragaju za novim partnerima u regijama poput zapadnog Balkana.

Ekrem Turajlić, direktor regije Bliski istok, Afrika i Turska u kompaniji Bosnalijek, naglasio je u sklopu navedenog panela, da sve više kompanija iz Evrope traži partnere koji bi geografski bili bliže njima, kako bi lanci snabdijevanja bili sigurniji.

“Trend preseljenja proizvodnje iz Azije u Evropu, tj. neashoring, predstavlja novu priliku za našu kompaniju. Tema ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma je vrlo aktuelna i organizatoru BBI se zahvaljujemo na podizanju svijesti o ovoj prilici za cjelokupnu privredu Bosne i Hercegovine. Mi u Bosnalijeku prepoznali smo i uvidjeli ove procese na vrijeme, tako da smo već godinama usmjereni ka modernizaciji i proširivanju naših proizvodnih pogona. Uložili smo sredstva u vrijednosti preko 50 miliona KM u otvaranje novih proizvodnih linija i kontrolu kvalitete, čime smo povećali proizvodne kapacitete za čak pet puta. Svi naši proizvodni procesi usklađeni su sa EU GMP standardima i ispunjavaju sve regulatorne norme koje zahtijeva tržište Evropske unije. Mi smo, dakle, kapacitetima i standardima kvalitete spremni biti partneri kompanijama sa najzahtjevnijih tržišta koje traže gotove farmaceutske proizvode za snabdijevanje iz njihovog bližeg okruženja. U proteklom periodu postoji evidentan rast interesovanja i upiti proizvođača iz EU i drugih dijelova Evrope za ovaj vid saradnje i prvi projekti su već u fazi realizacije“, poručio je Turajlić.

Na panelu je naglašeno da je upravo farmaceutski sektor jedna od najbrže rastućih nearshoring industrija u svijetu, a da BiH, zahvaljujući kompanijama kao što je Bosnalijek, ima veliku priliku postati dio ovih procesa koji vode jačanju domaće ekonomije, otvaranju visoko plaćenih i stručnih radnih mjesta, što može imati pozitivne efekte u zaustavljanju odlaska ljudi iz BiH.

Kao najveći izazov uspjehu ovih procesa, navedeni su lanci snabdijevanja sirovinama, koje najvećim dijelom i dalje stižu iz Azije, te je ukazano na potrebu i šansu za razvijanje sirovinske industrije za farmaciju u regionu zapadnog Balkana.