mutap i ostali

Vještaci potvrdili: Nestanak struje nije mogao obrisati snimke videonadzora s Budnjinog hotela

memic aleja (1)

Vještak Irhad Kos potvrdio da su snimci mogli nestati samo ljudskom intervencijom. Vještak Mladen Stupar kazao je da je njegov zaključak da su snimci videonadzora s Hotel a”Crystal” namjerno obrisani

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Zijad Mutap” i ostali. Riječ je o predmetu u kojem se sudi grupi optuženoj za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj Aleji na Ilidži.

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Uslijed povreda Dženan Memić je preminuo 15. februara 2016. godine. Današnje ročište posebno je bilo interesantno jer su dvojica vještaka iznijeli nalaz vještačenja računara iz Hotela “Crystal” na Ilidži, a sa kojeg su prije više od šest godina nestali snimci videonadzora u periodu od osmog do jedanaestog februara 2016. godine.

KOMPLETNO VJEŠTAČENJE I SIMULACIJA PROVEDENI TEK NAKON ŠEST GODINA

Poznato je da od 2016. godine porodica i advokat ubijenog Dženana Memića pokušavaju doći do istine o smrti ovog mladića, a koliko je sistem (ne)spreman da im pomogne govori i činjenica da je trebalo proći šest godina da se po naredbi Tužilaštva BiH uradi detaljno vještačenje računara iz Hotela “Crystal”, čiji je vlasnik Alija Budnjo, inače visoki zvaničnik SDA.

Nalaz vještaka Irhada Kosa danas je nedvojbeno potvrdio da snimci s videonadzora iz tog hotela nisu mogli nestati uslijed nestanka električne energije do kojeg je 19. februara 2016. godine došlo upravo u trenutku kada su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo pokušali snimke koji su policiji bili zanimljivi iz noći stradanja Dženana Memića prebaciti na USB stik.

Vještak Kos je tokom prezentacije svog stručnog i obimnog nalaza koji je i u pisanom obliku dostavljen Sudu BiH pojasnio kompletnu metodologiju i procedure koje je primijenio tokom vještačenja, te je naglasio da je u okviru vještačenja rađena i simulacija nestanka električne energije i to tokom eksportovanja videosnimaka s tog računara.

Dalje, Kos je rekao da čak i da postoji mogućnost da snimci nestanu zbog nestanka struje u vrijeme pokušaja njihovog eksportovanja s računara na neki drugi medij, ne bi nestali snimci za interval od tri dana, nego samo oni koji su se počeli skidati.

Veoma je važno da je vještak Kos ustvrdio da postoje dokazi da su snimci s videonadzora Hotela “Crystal” postojali sve do 19. februara 2016. godine i to do onog trenutka kada je nestalo struje, a da su nestali, ne uslijed nestanka struje, nego nakon što je ponovo počelo napajanje električnom energijom.

On je pojasnio da je u vještačenom računaru pronašao dokaze da je i prije 19. februara 2016. godine bilo naglih prekida rada spornog računara, ali da to nije uzrokovalo nestanak snimaka.

Vještak Kos je kazao i da su ekspertize provedene na ovom računaru isključile bilo kakvu mogućnost da je do nestanka snimaka došlo zbog računarskog sistema ili programa videonadzora.

Prema naredbi Tužilaštva BiH vještačenje je trebalo pokazati i da li postoji mogućnost eventualnog vraćanja nestalih ili obrisanih snimaka, a Kos je kazao da na osnovu njemu dostupnih programa koje je koristio pri vještačenju, vraćanje nestalih snimaka nije uspjelo, odnosno nije ih mogao pronaći.

U konačnici, zaključak nalaza vještaka Kosa je da su svi izvedeni eksperimenti i stručna vještačenja pokazali da su snimci s videonadzora Hotela “Crystal” mogli nestati samo uslijed ljudskog djelovanja, odnosno kako je rekao vještak zbog vanjskog faktora.

Predsjednik Sudskog vijeća Branko Perić pitao je vještaka Kosa: “Da li vanjski faktor znači namjerno brisanje?”, a vještak je odgovorio:”Da”.

Advokat Edin Šećerbegović koji brani optuženog Muamera Ožegovića, recepcionera Hotela “Crystal” koji je u vrijeme pokušaja pripadnika MUP-a KS da izuzmu snimke s videonadzora bio u smjeni, pitao je vještaka Kosa, “šta znači vanjski faktor” u kontekstu vještakove izjave o nestanku snimka, a Kos je kazao :”Vanjski faktor može podrazumijevati ljudsku intervenciju“.

FOTO: Armin Durgut / Pixell

Kos je pojasnio i da vještačenjem nije mogao pronaći tragove o načinu nestanka snimaka, odnosno njihovog brisanja, te je stoga koristio termin “nestali”, a ne “obrisani” snimci.

Na pitanje da li je u ovom slučaju bilo moguće na daljinu izvršiti brisanje, odnosno preko mreže, vještak je odgovorio da je to moguće, ali da nije pronašao tragove da je bilo brisanja s daljinskog računara.

Goran Dragović, advokat optuženih Zijada Mutapa i njegove kćerke Alise Mutap-Ramić pitao je vještaka Kosa da li je Tužilaštvo BiH putem međunarodne pravne pomoći tražilo od neke druge agencije u svijetu da provede vještačenje predmetnog računara, a kako bi se eventualno došlo do snimaka, na što je vještak kazao “da to njemu nije poznato”.

Također, Kos je kazao da ostavlja mogućnost da i neki drugi stručnjaci iz svijeta pregledaju računar koji je on vještačio, uz opasku da on vjeruje da oprema kojom raspolažu naše agencije ne zaostaje mnogo za onom policijskih agencija u svijetu, ali da možda imaju i veće stručnjake no što je on.

Interesantno je i da je sudija Branko Perić kazao da bi “on rekao da je računar možda već u Silicijskoj dolini” (Naziv regije u SAD koja je sjedište velikog broja firmi visoke tehnologije, op.a).

Tužitelj Dubravko Čampara ostavio je mogućnost da je to tako, na što je reagirao advokat Goran Dragojević s riječima “Vodi se istraga još u ovom predmetu, ako dobro razumijem ?”

Tokom Kosovog izlaganja moglo se čuti da je on ustvrdio da je nakon što je 19. 02. 2016. godine zbog nestanka struje u Hotelu „Crystal“ došlo do prekida snimanja videonadzora oko 11 sati, da je ono ponovo otpočelo oko 15 sati i da je trajalo bez prekida do oko 22 sata i 30 minuta, te da je u to vrijeme na petnaestak minuta prekinuto, a potom da je videonadzor ponovo pokrenut.

Ove informacije su zanimljive jer su svjedoci u ovom predmetu Mirhan Bešlija i Elmedin Konaković, uposlenici MUP-a KS nedavno pred Sudom BiH ispričali da su Muameru Ožegoviću 19. februara 2016. godine, nakon što je nestalo struje prilikom pokušaja izuzimanja snimaka s videonadzora kazali da ih obavijesti kada struja dođe.

Međutim, policiju iz Hotela „Crystal“ niko nije taj dan obavijestio da je struja došla, a što se desilo, sudeći po tome da je vještačenje pokazalo da je videonadzor nastavio snimanje već oko 15 sati tog dana , pa je policija izuzimanje pokušala tek nakon vikenda, odnosno u ponedjeljak 22. februara 2016. godine, kada je ustanovljeno da su snimci u međuvremenu nestali.

Pred Sudom BiH svoj nalaz danas je iznio i vještak Mladen Stupar koji je još 2016.godine po nalogu Tužilaštva KS-a vještačio računar iz Hotela “Crystal” i tada je Tužilaštvo KS obavijestio da je vještačenje pokazalo da su snimci videonadzora za period od 8. 02. do 11. 02. 2016. godine namjerno obrisani!

– Moj zaključak je da je ovo urađeno namjerno – kazao je vještak Mladen Stupar koji je također pojašnjavao da na drugi način nije moglo doći do nestanka snimaka.

SILICIJSKA DOLINA

Advokat Šećerbegović je pitao vještaka da li je utvrđen način brisanja, datum ili vrijeme kad je to učinjeno, na što je vještak odgovorio da nije i da bi za to “morali imati barem dio brisanog snimka”.

Danas su svjedočila i dva zaštićena svjedoka, kojima se zbog mjera zaštite ne smije otkrivati identitet niti detalji koji bi mogli otkriti o kojim osobama se radi.

Svjedok M-13 kazao je da je u noći kada je stradao Dženan Memić bio u kući koja se nalazi u Velikoj aleji s porodicom kada je između 22 i 25 sati i 22 i 40 sati čuo neki zvuk koji je opisao kao “kad se zatvore vrata od kombija”. Prema njegovom iskazu, pogledao je kroz prozor i vidio kombi bordo boje koji je imao “izdužena stop svjetla”.

Kazao je da osim zvuka i odlaska kombija prema Vrelu Bosne nije ništa drugo vidio ni čuo da se dešava, a nakon desetak minuta vidio je policijski automobile s rotacijama.

Nekoliko dana nakon tog događaja, prisjetio se ovaj svjedok, došli su inspektori iz MUP-a i pitali ga da li je šta vidio u noći kada je stradao Dženan Memić, te da je on bio u policijskoj stanici i ispričao šta je vidio.

Svjedok M-14 kazao je da je kritične noći bio u kući na početku Velike aleje, s bratom sestrom i majkom, te da je on bio za računarom, a da su ostali gledali TV kada su se oko 22 i 40 sati prenuli na zvuk koji je opisao kao “udar željezo od željezo”.

Svjedok je opisao da je kroz prozor koji gleda prema Velikoj aleji vidio zadnji dio kombija s neobičnim “stop svjetlima koja su bila viša nego uobičajena” kako se udaljava prema Vrelu Bosne.

Upitan o boji kombija, rekao je da nije obraćao pažnju na boju., te je također kazao da nije primijetio nikog drugog u to vrijeme u Aleji. Potvrdio je da je i on o svojim saznanjima dao iskaz u policiji.

Na pitanje tužitelja Ćazima Hasanspahića šta se dalje dešavalo u vezi s tim slučajem, svjedok M14 je kazao da je u decembru 2016. Godine i to na datum kad je bilo ročište pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u slučaju “Dženan Memić” iza ponoći pred kuću gdje je tad živio bačena eksplozivna naprava “koja je svijetlila 10-20 minuta i onda je eksplodirala”.

 

Prema šokantnim navodima ovog svjedoka u vezi s tim slučajem dolazila je policija te su “policajci nonšalantno rekli da se neko zafrkavao, pokupili to i odnijeli i više ništa po tom pitanju nije poduzeto”.

Advokatica Nina Kisić, braniteljica optuženih Zijada Mutapa i Alise Mutap-Ramić , pitala je svjedoka da li je neposredno prije ili poslije zvuka o kojem je govorio čuo neke glasove, vrisku ili slično, na što je svjedok M-14 kazao da “je bio koncentiran na računar” i da je “možda imao i veće slušalice na ušima”, te da se ne može izjasniti detaljnije o dešavanjima u kritičnoj noći.

Suđenje će biti nastavljeno 19. maja, za kada je planirano saslušanje pet svjedoka optužbe među kojima su doktori Abdulah Kučukalić i Amra Bravo-Mehmedbašić koji će govoriti o vještačenju na navodnu amneziju kod Alise Mutap-Ramić .

Pred Sudom BiH na narednom ročištu u ovom predmetu pojavit će se i svjedoci koji će govoriti o okolnostima pod kojima je Hasan Dupovac dopustio da Alisa Mutap bude saslušana u prisustvu roditelja iako je 2016. godine bila punoljetna.