Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

satelitske snimke potvrdile

Ruska katastrofa kod Bilihorivka: Ukrajinci su iz zasjede zbrisali skoro cijeli bataljon

New Project – 2022-05-12T164321.203

U toku je velika bitka za Donbas, ukrajinsku istočnu regiju koju Rusija želi u potpunosti okupirati. No, već više od dvije sedmice im to ne polazi za rukom

Rusija više od 70 dana pokušava okupirati Ukrajinu, no još uvijek je daleko od tog cilja. Okupacija cijele Ukrajine, može se to sada sa sigurnošću reći, je propala, a Rusi sada pokušavaju otkinuti istočni i južni dio te zemlje.

U toku je velika bitka za Donbas, ukrajinsku istočnu regiju koju Rusija želi u potpunosti okupirati. No, već više od dvije sedmice im to ne polazi za rukom.

Ruske snage sporo napreduju u Luhansku i Donjecku i sudeći prema informacijama i snimkama s terena trpe žestoke gubitke kako u tehnici tako i u ljudstvu. Uspjeli su prije nekoliko dana ući u razorenu Popasnu, što im otvara put prema Lisičansku i Severodonjecku s juga, dok preko Rubižnea žele prema Severodonjecku, najvećem preostalom gradu pod ukrajinskom kontrolom u Luhansku.

U isto vrijeme Ukrajinci su pokrenuli vlastitu kontrafanzivu u oblasti Khrkiv, sjeverno od Donjecka i Luhanska, i čini se da nezaustavljivo napreduju prema samoj granici s ruskom oblasti Belgorod. Izgleda da i jedna i druga strana pokušavaju odsjeći bitan dio jedinica druge strane od ostatka njihovih snaga ili barem od logističkih linija opskrbe.

Rusi su tako, prema ukrajinskim izvorima, 10. maja pokušali postaviti pontonske mostove preko rijeke Sjeverni Donjec. No, završilo je katastrofom kod sela Bilohorivka u oblasti Luhansk.

Prema ukrajinskim izvorima, njihove snage su dva dana ranije shvatili gdje će Rusi pokušati preći rijeki i pripremili ih pakleni doček. Koordinate za artiljeriju su spremili prije nego su Rusi započeli prelazak rijeke.

Rusku katastrofu kod Bilhorivke potvrđuju i satelitske snimke “BlackSkya” koje je, među ostalima, u četvrtak objavilo i ukrajinsko Ministarstvo odbrane kao i video snimke dronom nakon bitke (video snimak je na dnu teksta).

“Artiljerija 17. tenkovske brigade ukrajinske vojske otvorila je sezonu praznika za rusiste. Neki su se kupali u rijeci Sjeverni Donjec, neki su izgorjeli na majskom suncu”, objavili su uz snimke iz zraka.

S fotografija je već na prvi pogled jasno da je uništena hrpa tenkova i oklopnih vozila, te da je barem jedan pontonski most srušen, a drugi je ili srušen ili nije dovršen.

Ukraine Weapons Tracker (UAT), specijalizirana istraživačka stranica na Twitteru koja prati rat u Ukrajini, identificirao je vrstu i broj izgubljenih vozila.

“Izbrojili smo 6 tenkova serije T-72B, 14 varijanti BMP-1/2 (amfibijsko borbeno vozilo pješaštva), 7 MT-LB (amfibijskih pomoćnih oklopnih vozila), tegljač i više od pet drugih uništenih/napuštenih/oštećenih oklopnih vozila. Imajte na umu da je precizno identificiranje vrlo teško”, stoji u njihovoj objavi.

S druge strane, u detaljnoj analizi snimaka iz zraka objavljenoj na nalogu BlueSuaron, koji također intenzivno prati dešavanja na ukrajinskim ratištima, stoji:

“Ukupno 73 ruske opreme su uništene/napuštene”. Pogledajte ukupno osam fotografija sa svim uništenim ruskim borbenim vozilima…

Guverner Luhanska Serhij Hajdaj u srijedu je saopćio da su ukrajinske snage srušile most, ali i da su uglavnom uništile manji dio ruskih snaga koje su prethodno uspjele prijeći preko mosta na drugu stranu rijeke, zajedno s njihovim vozilima, te da čiste teren od preostalih vojnika koji su uspjeli izmaći artiljeriji.

“U Bilohorivki, gdje je neprijatelj pokušao napraviti most i prebaciti opremu i ljudstvo na našu stranu, prelazak je djelomično uspio, ali sada su svi pontonski mostovi uništeni, sva oprema je uništena, a preostalo ljudstvo je ili ubijeno ili pobjeglo”, rekao je Hajdaj, a prenosi ukrajinska Pravda.

“Borbe kod Popasne se nastavljaju. U Bilohorivki je vruće. Naši branitelji nastavljaju lov na Ruse koji su prešli na našu obalu – akcija čišćenja je još u toku”, dodao je, procjenjujući broj vojnika koji su uspjeli preći rijeku na oko 80.

Osim nekoliko desetaka vozila, list Forbes procjenjuje da je u ovom pokušaju prelaska učestvovao i do hiljadu ruskih vojnika, odnosno gotovo čitav bataljon. Tačan broj ubijenih i ranjenih vojnika nije poznat, ali može se zaključiti da dotični bataljon više nije borbeno sposoban.