Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dževad Terović

BPK Goražde ostvario najbolje rezultate pokrivenosti uvoza izvozom

dzevad terovic (1)

Terović je dodao da se u BPK uvozio uglavnom repromaterijal, sirovine, mašine i oprema za potrebe prerađivačke industrije

Privredna komora Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je prezentovala informaciju o ostvarenoj vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH s inozemstvom, po entitetima, kantonima, regijama i općinama, u prošloj godini.

Prema ovoj statistici, Bosanskopodrinjski kanton jedini u Federaciji BiH bilježi pozitivan trend a ostvario je i najbolje rezultate pokrivenosti uvoza izvozom roba i usluga na nivou države BiH.

– Na područje BPK Goražde u prošloj je godini uvezeno roba i usluga u vrijednosti 99,7 miliona maraka, 23,84 posto manje u odnosu na godinu dana ranije, a izvezeno 199,5 milona ili 8,85 posto više. Pokrivenost uvoza roba izvozom u posmatranom periodu viša je za 43 posto. Ostvareni suficit u razmjeni roba s inostranstvom znači da je na svakih 100 KM uvezenih roba i usluga izvezeno 199,99 KM – precizirao je predsjednik Privredne komore BPK Goražde Dževad Terović.

Po njegovim riječima, to su najbolji ostvareni rezultati kada je u pitanju obim izvoza i pokrivenosti, otkako ove trendove prati Privredna komora, u zadnjih sedam-osam godina.

– Ovo su najbolji rezultati na nivou države BiH jer pozitivnu platnu bilansu u razmjeni roba i usluga s inostranstvom, od deset kantona u FBiH ima samo BPK Goražde, dok su dvije ekonomske regije u RS-u, Doboj i Trebinje , također imale pozitivnu platnu bilansu, a ostale tri regije, Banja Luka, Bijeljina i Istočno Sarajevo ostvarile su negativnu bilansu razmjene roba s inostranstvom, kao i Distrikt Brčko – naglasio je on.

Terović je dodao da se u BPK uvozio uglavnom repromaterijal, sirovine, mašine i oprema za potrebe prerađivačke industrije. Po njegovim riječima, problem je i dalje u nepostojanju privrednih društava koja se bave uvozom roba široke potrošnje registrovanih na prostoru BPK Goražde.

– Mišljenja smo da zbog toga BPK konstantno gubi značajna finansijska sredstva koja odlaze u druge dijelove BiH. Smatram da bi trebalo raditi na osposobljavanju bar jednog pravnog lica koje bi bilo registrovano na području BPK i koje bi se bavilo uvozom roba široke potrošnje – navodi Terović.

Naglasio je da su ostvareni i pomaci kada je riječ o evidentiranju izvoza.

– Početkom drugog polugodišta protekle godine prvi put u više navrata s izvozom roba i usluga otpočelo je privredno društvo Prevent Safety što je značajno popravilo rezultate poslovanja u ovom kantonu. Dobro bi bilo da i druga dva društva – Prevent Goražde i Prevent Components uvrstimo u uvoz i izvoz roba koji bi se evidentirao na području ovog kantona – smatra predsjednik Privredne komore BPK Goražde.

Robe i usluge s područja BPK Goražde su uvezene iz 42, a izvezene u 54 države svijeta. Po glavi stanovnika na područje BPK Goražde uvezeno je roba i usluga u iznosu od 3.936,28 KM, a izvezeno 7.872,25 KM. Kada je u pitanju izvoz roba po glavi stanovnika BPK Goražde ima najveći iznos u cijeloj državi BiH.

– Najbolji rezultati izvoza roba do sada, te pokrivenosti uvoza izvozom, dokaz su da posjedujemo kvalitetne ljudske resurse na svim nivoima, zaposlene u preduzećima koja se uspješno bore na veoma zahtjevnom i nemilosrdnom svjetskom tržištu – konstatuju u Privrednoj komori BPK Goražde.