Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ekonomska integracija

Brazil i Argentina raspravljaju o zajedničkoj valuti

sss

Ideja o zajedničkoj valuti prvobitno je pokrenuta u članku koji su prošle godine napisali Fernando Haddad i Gabriel Galipolo, sada brazilski ministar finansija, i njegov izvršni sekretar, a Lula ju je spomenuo tokom predizborne kampanje

Brazil i Argentina nameravaju uvesti veću ekonomsku integraciju, uključujući razvoj zajedničke valute, navode brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva i argentinski čelnik Alberto Fernandez u zajedničkom članku.

– Namjeravamo da prevaziđemo prepreke našim berzama, pojednostavimo i modernizujemo pravila i podstaknemo upotrebu lokalnih valuta – navodi se u njihovom tekstu objavljenom na argentinskom websiteu Perfil.

– Također smo odlučili da unaprijedimo diskusiju o zajedničkoj južnoameričkoj valuti koja se može koristiti i za finansijske i komercijalne tokove, smanjujući troškove operacija i našu vanjsku ranjivost – navodi se u članku.

Ideja o zajedničkoj valuti prvobitno je pokrenuta u članku koji su prošle godine napisali Fernando Haddad i Gabriel Galipolo, sada brazilski ministar finansija, i njegov izvršni sekretar, a Lula ju je spomenuo tokom predizborne kampanje.

Lula je odabrao Argentinu za svoje inauguralno međunarodno putovanje otkako je preuzeo dužnost, držeći se tradicije prve posjete najvećem trgovinskom partneru Brazila u regiji. To je uslijedilo nakon četiri godine napetih odnosa tokom vladavine bivšeg brazilskog desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara.

Lulin put u susjednu Argentinu označava i povratak Brazila u Zajednicu latinoameričkih i karipskih država (CELAC), koju je Brazil napustio 2019. po nalogu Bolsonara, koji je odbio da učestvuje u regionalnoj grupaciji zbog prisustva Kube i Venecuele.

Obojica predsjednika naglasili su potrebu za dobrim odnosima između Argentine i Brazila kako bi ojačali regionalnu integraciju, navodi se u članku.

Čelnici su također naglasili jačanje trgovinskog bloka Mercosur, koji uključuje Argentinu, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, a na koji se brazilski ministar finansija Haddad nedavno požalio da je napušten posljednjih godina.

– Skupa s našim partnerima želimo da Mercosur predstavlja platformu za našu efikasnu integraciju u svijet, kroz zajedničke pregovore o uravnoteženim trgovinskim sporazumima koji odgovaraju našim strateškim razvojnim ciljevima – navode dvojica predsjednika.

Financial Times je objavio da će susjedne zemlje ove sedmice objaviti da počinju pripremne radove na zajedničkoj valuti.

Plan, o kome će se raspravljati na samitu u Buenos Airesu ove sedmice, fokusirat će se na to kako bi nova valuta koju Brazil predlaže da zove “sur” (jug) mogla povećati regionalnu trgovinu i smanjiti oslanjanje na američki dolar, izvještava FT pozivajući se na zvaničnike.

Političari iz obje zemlje razgovarali su o toj ideji još 2019. godine, ali su tada naišli na otpor brazilske centralne banke.

Prvobitno pokrenuta kao bilateralni projekat, inicijativa će kasnije biti proširena i na druge latinoameričke zemlje, navodi se u izvještaju, dodajući da se zvanična objava očekuje tokom Luline posjete Argentini.