Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

British American Tobacco i zvanično postao vlasnik iNovina i Oprese

Kiosk-iNovine-large

British American Tobacco (BAT) priveo je završetku svoju prethodno objavljenu kupovinu TDR-a, s ostalim duhanskim i maloprodajnim poslovanjem, od Adris Grupe d. d. British American Tobacco (BAT) tako je postao vlasnik TDR-a, Istragrafike, Hrvatskih duhana i Adiste te maloprodajnih lanaca iNovine i Opresa, priopćeno je iz TDR-a.

“Ovom akvizicijom objedinjuje se najbolje u objema kompanijama – TDR-ova hrvatska baština i lokalno znanje s BAT-ovim međunarodnim stručnim iskustvom i brendovima – čime nastaje čvrsta osnova za daljnji rast i razvoj kompanije. Tokom integracije dviju kompanija, BAT će istražiti nove mogućnosti za proizvodnju cigareta u Kanfanaru i u Hrvatskim duhanima!, poručuju.

S TDR-om BAT postaje jedan od većih poslodavaca u Hrvatskoj, izravno zapošljavajući 2.450 ljudi.

Novi je predsjednik Uprave TDR-a u Hrvatskoj Ram Addanki. Njegov prethodnik Mato Zadro preuzima važnu ulogu u novoj organizaciji kao član Uprave zadužen za integraciju i strategiju.

“Ovo je historijski trenutak i za TDR i za BAT kao dvije vodeće kompanije u duhanskoj industriji koje su se, svaka sa svojom bogatom tradicijom i dugom privrženošću kvaliteti i izvrsnosti, sada spojile. BAT visoko cijeni TDR-ov integrirani poslovni model koji uključuje otkup i preradu duhana, proizvodnju cigareta, pakiranje, distribuciju i maloprodaju. Tvornica u Kanfanaru u skladu je s najvišim svjetskim standardima, stoga smo vrlo uzbuđeni što Kanfanar postaje dio naše europske proizvodnje”, istaknuo je novi predsjednik Uprave TDR-a Ram Addanki.

Također ističu kako je “BAT odlučan nastaviti TDR-ovu vrijednu tradiciju doprinosa gospodarskom rastu u Hrvatskoj. To konkretno znači to da se BAT obvezuje očuvati radna mjesta, postojeća prava zaposlenika ostaju nepromijenjena, a otvaraju se i nove prilike za visokomotivirane i kompetentne zaposlenike”.

TDR nastavlja poslovati pod istim imenom, integriran u BAT-ovu organizaciju. Tržišta Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije činit će novi klaster sa sjedištem u Hrvatskoj, dok će TDR-ovo poslovanje na tržištima Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova biti integrirano u BAT-ov postojeći klaster Srednje Europe sa sjedištem u Češkoj.

Osnovan davne 1902. godine, BAT je danas vodeća multinacionalna duhanska kompanija u svijetu. S više od 200 vlastitih brendova prisutan je na gotovo svim tržištima svijeta, na kojima izravno zapošljava oko 58.000 ljudi. U 2014. BAT je prodao 667 milijardi cigareta, proizvedenih u 44 tvornice u 41 zemlji diljem svijeta.

BAT je danas u vlasništvu gotovo 120.000 dioničara, a surađuje s više od 100.000 kooperanata, proizvođača duhana. Prva je duhanska kompanija uključena u indeks Dow Jones održivog poslovanja, čiji je dio još od 2002. godine.

U 2014. BAT je ostvario ukupni prihod od 42,5 milijardi funti, od čega je gotovo 30 milijardi uplaćeno u državne proračune diljem svijeta, dok je operativna dobit kompanije iznosila 4,5 milijardi funti. U protekle tri godine BAT je investirao više od 480 milijuna funti u razvoj i istraživanje, a samo prošle godine izdvojio je 13,9 milijuna funti u dobrotvorne svrhe i donacije.