Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijerka Srbije

Brnabić: Forum EBRD-a prilika za dijalog i vizije poslovne zajednice

FNA_100960

Po njenom mišljenju, kad politika postane ‘teška’, pametno je pustiti prvo poslovne ljude da pričaju, a forum EBRD-a je fantastična prilika za dijalog i vizije poslovne zajednice

Premijerka Srbije Ana Brnabić, na panelu u okviru godišnjeg foruma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), čiji su učesnici bili predsjednici ili premijeri regionalnih zemalja, kazala je da će izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd značiti fantastičnu priliku za kretanje ljudi jer treba težiti „slobodnim putovanjima i radu u svih šest ekonomija zapadnog Balkana“.

Po njenom mišljenju, kad politika postane ‘teška’, pametno je pustiti prvo poslovne ljude da pričaju, a forum EBRD-a je fantastična prilika za dijalog i vizije poslovne zajednice.

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da treba djelovati regionalno.

– Treba nam slobodna trgovina na jedinstvenom tržištu. Ai napori nas uče da je to lakše reći nego učiniti. Ne treba čekati da postanemo dio Evropske unije da bismo stvorili vlastiti ‘šengenski prostor u regionu’ –  kazao je između ostalog albanski premijer.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev naglasio je važnost razgovora o privredi, posebno nakon rješavanja ‘teških pitanja u regionu’.

– Moramo raditi i više; mora se iskoristiti kapacitet koji ranije nije korišćen na zapadnom Balkanu. U tome nam može pomoći EBRD – riječi su Zorana Zaeva.

Godišnji forum Evropske banke za obnovu i razvoj okupio je više hiljada učesnika u Sarajevu, među njima regionalne lidere. Osim šefova vlada regionalnih zemalja, učesnik je i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.