Brojni izlagači na “Sarajevo vino festu”

Jubilarni deseti Međunarodni festival vina i gastronomije “Sarajevo vino fest” bit će otvoren danas u Sarajevu.

Organizatori, dvodnevnog festivala, navode da je tokom prethodnih godina taj jedinstveni događaj stekao regionalnu reputaciju i postao nezaobilazno mjesto susreta svih značajnijih regionalnih i evropskih vinara i vinarija, proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića, te velikog broja predstavnika gastro industrije mliječnih i mesnih proizvoda.

Portparol Festivala Darko Košavić izjavio je da će, sudeći po dosadašnjim prijavama, organizatori festivala ove godine ugostiti rekordan broj izlagača.

– Posjetioci festivala u ova dva dana uživat će u odabranim proizvodima koje će im prezentirati izlagači iz Crne gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, a tradicionalno najveći broj izlagača je iz BiH. Preciznije, to su vrhunske vinarije iz zapadne i istočne Hercegovine koje će publici između ostalog ponuditi vina čuvenih domaćih sorti Žilavke, Blatine i Vranca. Posredstvom distributera posjetioci će moći uživati i u egzotičnim okusima vina sa australskog i američkog kontinenta, te bogatstvu okusa vina italijanskih, španskih i portugalskih vinarija – kazao je Košavić.

Uz odličnu ponudu pića i gastronomskih delicija i specijaliteta posjetioce očekuje i bogat kulturno zabavni program, kao i stručna radionica o temi “Organoleptička analiza vina” koju će danas voditi stručnjak za vina, somelijer Ivica Stojanović iz Beograda, saopćili su organizatori.

– “Sarajevo vino fest” već godinama privlači veliki broj poznatih ličnosti iz kulturnog i javnog života, svijeta muzike, sporta, glume… Imamo najave gostiju kao što su Halid Bešlić, Armin Šaković, ali i nekoliko poznatih imena iz Srbije – rekao je Košavić.

PODIJELI