Biznis

Tvornica keksa

Čapljinska “Lasta” obnavlja se iz temelja: Novi vlasnik zapošljava 40 radnika

04/07/2020

U toku je rekonstrukcija i potpuna obnova tvornice

Tvornicu keksa i vafla “Lasta” Čapljina očekuje novi početak s novim vlasnikom. Podsjetimo, nakon brojnih štrajkova proteklih godina, zatvaranja i stečaja, tvornicu je kupila “Violeta”.

Namjerava ponovno pokrenuti proizvodnju u potpuno moderniziranim pogonima “Laste”. Vrijeme pandemije ih je, kažu, malo usporilo, ali radovi su opet u punom jeku.

Čapljinska “Lasta” obnavlja se iz temelja. U toku je rekonstrukcija i potpuna obnova tvornice. Novi vlasnik, s timom stručnjaka, ubrzano radi kako bi se čim prije pokrenula proizvodnja. Kažu, sve će biti po evropskim standardima.

“Prethodna proizvodnja Laste zasnivala se na plinu, propan butan, ali sad će strojevi ići na struju, a na krovove će biti postavljeni solarni paneli. U projektu se vodilo računa, jer će ovo biti prehrambena industrija da se završetkom svih tih radova mogu uvesti standardi poželjni i potrebni za prehrambenu industriju”, kaže Marija Tolić, prehrambeni tehnolog u proizvodnji.

U Gradskoj upravi polažu velike nade u ovaj projekt jer je, kažu, riječ o višemilionskim domaćim ulaganjima i to u proizvodnju. Riječ je konačno o pozitivnoj priči u moru propalih privatizacija u našoj zemlji, koju pozdavlja i domicilno stanovništvo.

“Ono što nas najviše veseli su nova otvorena radna mjesta, negdje oko 40 mjesta bit će u samom startu, a vjerujem da će kroz iduće godine taj broj rasti sve više i više. Važno je napomenuti das u to proizvodna radna mjesta”, kaže gradonačelnik Smiljan Vidić.

Novi vlasnici zadržali su ime “Lasta” kao prepoznatljiv brend, kao i neke od dosadašnjih poznatih lastinih proizvoda.

“Svi najviše čekaju kad će početi štrudla smokva, ona će se definitivno raditi, još je bila karakteristična lidža za našu lastu, krem štapići, čajni kolutići. i neki još drugi, a tu će se dodati još nekih novih artkala koji se nikad nisu proizvodili čak ni u ovom području, tako da će se iz europe i svijeta pokupiti malo pameti i da se ide da se to radi”, navodi Marija Tolić.

Plan je bio da se s proizvodnjom krene krajem tekuće godine, ali vrijeme pandemije je malo usporilo radove, kaže Tolić, no očekivanja su da će već početkom iduće godine, u Čapljini, ponovno zamirisati keksi.

Komentari

Autor: BHRT

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.