Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

svečana ceremonija

Čelnici EU potpisali sporazum o trgovini s Velikom Britanijom

U Briselu je održana svečana ceremonija potpisivanja Sporazuma o trgovini i saradnji između EU i Velike Britanije

Čelnici Evropske unije (EU) potpisali su sporazum o trgovinskim odnosima s Velikom Britanijom u periodu nakon Brexita, javlja Anadolu Agency (AA).

U Briselu je održana svečana ceremonija potpisivanja Sporazuma o trgovini i saradnji između EU i Velike Britanije.

Sporazum su u ime EU potpisali predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Očekuje se da će tekst sporazuma danas biti isporučen u London kako bi ga potpisao i britanski premijer Boris Johnson.

Očekuje se da će sporazum, koji treba odobriti i Evropski parlament (EP), privremeno stupiti na snagu 1. januara.

Velika Britanija i Evropska unija postigle su 24. decembra privremeni sporazum o slobodnoj trgovini koji bi trebao spriječiti novogodišnji haos u prekograničnoj trgovini i donijeti sigurnost za poslove nakon niza godina previranja oko Brexita.

Dogovor je postignut u četvrtak, nešto više od sedmice prije okončanja procesa razlaza evropskog bloka i Velike Brianije.

Mjeseci napetih pregovora, koji se često bili na kušnji, postupno su smanjivali razlike između dvije strane u vezi s tri ključna pitanja: pravila poštene konkurencije, mehanizme za rješavanje budućih sporova i ribolovna prava. Prava brodova iz EU na ribolov u britanskim vodama bila su posljednja prepreka prije nego što je i ona riješena.

Međutim, ključni aspekti budućih odnosa između EU i bivše članice ostaju neriješeni.

Velika Britanija se povukla iz političkih institucija unije 31. januara, a ekonomski prelazni period ističe 31. decembra.