Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Često uvođenje ekonomskih sankcija slabi američki dolar

jack-lew

Američki sekretar za finansije Jack Lew upozorio je danas da često uvođenje ekonomskih sankcija može dovesti do slabljenja dolara na svjetskom tržištu i smanjenja američkog uticaja u svijetu.

Lew je u govoru u Karnegijevoj zadužbini za međunarodni mir u Vašingtonu pozvao na uzdržavanje od “olakog uvođenja ekonomskih sankcija po svaku cijenu”.

“Moramo biti svjesni činjenice da zloupotreba sankcija može oslabiti našu poziciju lidera svjetske ekonomije i dovesti u pitanje efikasnost samih sankcija”, rekao je Jack Lew u i dodao da se vodeća uloga SAD na svjetskom finansijskom planu “ne smije uzeti zdravo za gotovo”.

Prema njegovim riječima, ako strana preduzeća osjete da im SAD uvode sekundarne sankcije ili restrikcije koje nisu dovoljno opravdane, mogla bi kasnije da izbjegavaju poslovanje s tom zemljom.

Govoreći o sankcijama Iranu, Lew je naveo da i kada budu ukinute sankcije uvedene zbog nuklearnog programa, biće zadržane one koje se odnose na podršku terorizmu, destabilizaciji regiona, raketni program i na kršenje ljudskih prava.

Teheran i šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) postigli su 14. jula 2015. godine istorijski sporazum kojim je Iranu obećano ukidanje ekonomskih sankcija u zamjenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio je 20. marta da SAD nastavljaju svoj animozitet prema Iranu jer još nisu ukinule sankcije Iranu.