Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predviđanja stručnjaka

Cijena goriva u BiH bi maksimalno mogla iznositi četiri marke!?

Od danas se gorivo na benzinskim postajama u Hrvatskoj prodaje po višim cijenama
14.12.2021., Slavonski Brod - Od jutros nove cijene goriva na svim benzinskim postajama u gradu. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Ekonomski analitičari predviđaju izazovnu zimu za Bosni i Hercegovinu. Ne očekuju da će sankcije na rusku naftu značajnije uticati na bh.tržište

Stručnjaci za energetiku u narednih mjeseci predviđaju rasta cijena goriva u Bosni i Hercegovini maksimalno do četiri marke.

Ključni razlog nisu sankcije na uvoz ruske nafte, već odluka OPEC-a da smanji proizvodnju sirove nafte za dva miliona barela dnevno.

– Ona cijena koja bi zadovoljila zemlje OPEC-a se kreće između 100 i 120 dolara i sve je usmjereno na tim cijenama barela nafte i samim time i kod nas derivati u novembru i decembru u narednom periodu ne bi trebali da budu ispod 3 marke. Neka maksimalna cijena sa ovim cijenama do 120 dolara je da bude maksimalno četiri marke, kaže Almir Bečirević, stručnjak za energetiku.

– U Evropi će biti, ako se nastavi sukob u Ukrajini i sankciona politika Evrope prema Rusiji i Rusije prema Evropi, cijene energenata biti najveće na planeti, a mi smo htjeli to ili ne dio Evrope, kaže Miloš Zdravković, stručnjak za energetiku iz Srbije.

Distributeri iz RS uvezu više nafte i naftnih derivata iz Srbije nego njihove federalne kolege. Kako će se embargo na uvoz ruske nafte odraziti na cijene i tržište u RS nismo uspjeli saznati, jer predsjednik Udruženja distributera nafte RS nije odgovarao na novinarske pozive ni upite.

U federalnom Udruzenju distributera naftnih derivata kažu da je nezahvalno prognozirati kakve će cijene biti u budućnosti. Objašnjavaju da je zbog veće potrošnje prerađena nafta skuplja od benzina.

– Povećana cijena derivata je zbog toga što je manjak plina na tržištu i što su mnogi prešli na naftu. Cijena prerađene nafte je otišla u nebo, jer je velika potražnja za njom. Naše cijene su jednake ili veće u odnosu na okruženje zato što je BiH jedina zemlja koja nije napravila nikakvu intervenciju i poreskoj strukturi, tvrdi Milenko Bošković, predsjednik Udruženja distributera naftnih derivata FBiH.

Ekonomski analitičari predviđaju izazovnu zimu za Bosni i Hercegovinu. Ne očekuju da će sankcije na rusku naftu značajnije uticati na bh.tržište.

– Moguće za određene derivate, tipa benzin, ali kratkoročno dosta veći uticaj ima nadolazeća zima i energetska kriza i rast cijena prirodnog plina i električne energije, što posljedično može voditi rastu cijena nafte, kaže ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Američke rezerve su sa 800 miliona barela pale na blizu 300 miliona. Stručnjaci upozoravaju da će američke strateške rezerve u januaru biti prinuđene da kupuju 60 miliona barela, što će dodatno uticati na rast cijena sirove nafte.