Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cijena nafte će pasti na 20 dolara po barelu?

nafta

Vodeći proizvođači se pripremaju za mogućnost da cijena nafte padne na 20 dolara po barelu nakon drugog dana previranja na globalnim tržištima tokom kojih je ona nakratko pala ispod 40 dolara, što nije zabilježeno od početka Globalne recesije u 2009. godini, javlja Guardian.

Istovremeno, cijena željezne rudače se spustila na najnižu razinu u posljednjem desetljeću, što je jedan od glavnih indikatora usporavanja globalne potražnje.

Cijena nafte se danas oporavila nakon pada ispod 40 dolara jer su špekulanti iskoristili poniranje od 8 posto u sedmici dana, ali analitičari tržišta upozoravaju da bi oporavak mogao biti kratkog vijeka.

Prema izvještaju Reutersa, fluktuacije posebno zabrinjavaju Rusiju koja je rekla da će, ukoliko se trend nastavi, morati posegnuti za dodatnim rezovima u budžetu.

“Ako nafta ode ispod 20 dolara, mi ćemo trebati dodatne rezove (u potrošnji). Mi smo jasno pokazali spremnost na fiskalne rezove kad je nafta, primjerice, bila na 60 dolara. Kako bi osigurali dugoročnu održivost, usvojili smo dodatne rezove kad je cijena pala na 40 dolara, ali ako ona ode na 20 dolara, mi ćemo morati napraviti još više rezova,” rekao je zamjenik ruskog ministra finansija Aleksej Moiseev.

Scenarij u kojem bi se cijena nafte mogla prepoloviti ne isključuje ni bivši izvršni direktor British Petroleuma Lord Browne koji je u intervju za Bloomberg TV rekao da u “kratkom roku ništa nije nemoguće”.

“Na duže staze, 20 dolara je vjerovatno pogrešno, to je najdalje što bih ja išao”.

OPEC na prošlosedmičnom sastanku nije postigao sporazum o smanjenju proizvodnje nafte ili njenoj gornjoj granici, a Iran se vraća na tržište nakon ukidanja sankcija i spreman je na rat cijenama s rivalima poput Saudijske Arabije.