Stojan Marinković

Cijena pšenice od 30 feninga niska, proizvođači imali velike troškove

psenica

Marinković je napomenuo da je uz sve nedaće došla kaznena mjera Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koju su izazvali poljoprivrednici koji nisu imali zasijanu pšenicu, a prijavili su desetine hektara

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković izjavio je da je ovogodišnja cijena pšenice od oko 30 feninga za kilogram niska, jer su proizvođači imali izuzetno visoke troškove, naročito kada je riječ o zaštiti klasja.

“U proljeće i ljeto morali smo ove godine vršiti tri puta zaštitu klasja protiv fuzerioza, što je dovelo do znatnog poskupljenja pšenice kao sirovine i cijena oko 30 feninga po kilogramu nije nikako adekvatna, ne može da to namiriti”, rekao je Marinković Srni.

On je naveo da su prinosi bili u prosjeku od oko pet tona po hektaru, iako su bila veća očekivanja.

Marinković je napomenuo da je uz sve nedaće došla kaznena mjera Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koju su izazvali poljoprivrednici koji nisu imali zasijanu pšenicu, a prijavili su desetine hektara.

“To je klasična prevara u poljoprivredi i mislim da nije pošteno što je Ministartvo poljoprivrede ukinulo premiju od pet pfeninga za prodatu pšenicu u ovim uslovima, jer je na neki način većina poljoprivrednika kažnjena na osnovu nekolicine koji su to prouzrokovali”, rekao je Marinković.

On je dodao da je Udruženje apelovalo da Ministarstvo bar ovu godinu zadrži premiju ili da je umanji, jer je njeno ukidanje samo otežalo situaciju poljoprivrednika čiji je rod pšenice prilično smanjen.

“Na prvom narednom sastanku sa ministrom kada budemo imali konsultacije još jednom ćemo pokušati da iniciramo da se iznađu ta sredstva, da se na neki način izvrši rebalans budžeta za ovu godinu”, rekao je Marinković.