Biznis

Cijena zlata ponovo u porastu

31/03/2016

Nakon što je posljednjih sedmica cijena zlata pod utjecajem optimističnijih izjava pojedinih dužnosnika Fed-a o mogućem podizanju kamatne stope već u aprilu zabilježila pad do nivoa od 1.216 dolara za uncu, cijena zlata je ponovno zabilježila značajniji rast, pišu analitičari RBA.

Naime, potaknuta izjavama guvernerke Janet Yellen o “opreznijoj” dinamici podizanja kamatnih stopa, cijena zlata je porasla iznad nivoa od 1.240 dolara za uncu. Guvernerka Yellen je u svom prvom javnom nastupu nakon što je FOMC prije dvije sedmice odlučio zadržati kamatnu stopu na postojećim nivoima, naglasila kako inflacija još ne pokazuje znakove stabilizacije dok se u isto vrijeme naziru globalni rizici za američko gospodarstvo.

Podsjetimo, zlato je inače vrlo osjetljivo na kretanje američke monetarne politike, s obzirom da rast kamatnih stopa utječe na oportunitetni trošak držanja zlatnih poluga te na jačanje dolara, a time i na (nižu) potražnju za zlatom. Stoga je kretanje cijena zlata u prošloj godini bilo povezano sa špekulacijama glede početka normalizacije politike kamatnih stopa Fed-a. Početkom ove godine fokus investitora koji ulažu u zlato se prebacio na dinamiku podizanja referentnog kamatnjaka što je vidljivo u odnosu kretanja cijene zlata i prinosa na referentu desetogodišnju američku obveznicu.

I u narednom periodu u fokusu investitora ostat će špekulacije tj. očekivanja o daljnjem podizanju kamatnih stopa od strane Fed-a, no u skorijoj budućnosti zlato će vjerovatno i dalje ostati važan način očuvanja kupovne moći, prognoziraju analitičari RBA.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.