Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Cijene će u BiH i iza Nove godine padati do 70 posto

29/12/2015

Poznato je da se oko većine stvari u BiH nije moguće dogovoriti, a tako niti oko odjeće i obuće, gdje ovih dana počinju sezonska sniženja. U svijetu su ona već počela, u Hrvatskoj već naveliko raspravljaju o pravilima prodaje, ministarstva i resorne službe izdaju upozorenja oko cijena.

Austrija je odmah nakon Božića krenula s nižim cijenama obuće i odjeće, a u BiH sve ovisi o pojedinim trgovinama, piše Večernji list BiH.

– Prilagođavamo se Evropi, sniženja su u većini slučajeva oko novogodišnjih blagdana, ali u našoj trgovini traje dulje. Primjerice, posljednjih dana trajao je blagdanski popust, dok će u idućem razdoblju biti sezonski popust, a neke proizvode ćemo sniziti i do 70 posto, govori prodavačica u jednoj mostarskoj trgovini.

Svaki narod u BiH ima svoje vrijeme popusta kada su blagdani u pitanju, Božić i ramazan, dok sezonska sniženja nisu vezana uz blagdane i radi se o onim zimskim i ljetnim sniženjima. I druga godišnja doba imaju svoje popuste, no potrošači tvrde da ta sniženja nisu previše realna. Problem je i što u Bosni i Hercegovini, za razliku od evropskih država, ona nisu pravilno definirana.

Trgovcima, koliko je dobro jer ih niko ne prisiljava sniziti cijene, kao što je u drugim uređenijim državama, toliko i nije dobro jer nema kolektivnih poteza koji su na zodovoljstvo svih. Apsurdno je što se nekad događa da neke trgovine nemaju sniženja, a one nekoliko metara udaljene imaju višestruka.

Treba o tome povesti više računa i urediti to tako da bude doslovno pravilo da se u određenom razdoblju moraju sniziti cijene, govori nam bivša prodavačica Sanja koja je upoznata sa stanjem u ovoj branši.

Također, oni koji imaju velika sniženja znaju podignuti cijene svojih artikala i onda objave popust za određeni postotak, a s realnog gledišta to sniženje i ne postoji i radi se o klasičnim prijevarama.

– Zatim se vrate na početnu cijenu i tu zapravo nema sniženja, ali to je nepošteno postupanje trgovca i takvi postupci se kažnjavaju, kazala je iz Udruge “Potrošač” Dijana Kladar.

Artikli će, barem je sada sigurno, biti na sezonskom sniženju. Božićni blagdani uvelike su ih snizili u pojedinim centrima koji trguju odjećom i obućom. Sada slijedi prelazak iz jedne godine u drugu, novogodišnji popusti i sezonska sniženja na početku godine idealna su prilika za kupnju, negdje i po 70 posto nižim cijenama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.