Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Nema naznaka poboljšanja, zagađeni zrak širi se i na ostale gradove u BiH

29/12/2015

I dalje nema značajnijih promjena po pitanju rezultata mjerenja koncentracija zagađujućih materija na mjernim stanicama za praćenje kvaliteta zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine. Srednje dnevne vrijednosti zagađujućih materija za ponedeljak su za 5 do 10 posto više od prosjeka mjerenih u danima vikenda.

Koncentracije lebdećih čestica su i dalje vrlo visoke u Tuzli, Lukavcu, Sarajevu i Zenici, a prekoračenja graničnih vrijednosti bilježe se i u Jajcu i povremeno u Goraždu.

Koncentracije sumpordioksida prekoračuju dnevne granične vrijednosti u centru Tuzle i Zenici, a po našim saznanjima vrlo su visoke i u Kaknju.

Koncentracije azotnih oksida su najviše u Sarajevu, gdje nekoliko dana prelaze pragove graničnih vrijednosti, a povremeno i u Zenici.

U Kantonu Sarajevo, proglašena je epizoda UPOZORENJA, a u općini Kakanj i Općini Zenica još uvijek je na snazi epizoda Pripravnost. Nadležne institucije će poduzeti mjere u skladu s lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti.

Zrak u Tuzli, Zenici, Kaknju, Sarajevu i drugim najzagađenijim gradovima dalje je nezdrav i opasan za osjetljive grupe stanovništva. Osobe s respiratornim poteškoćama i kardiovaskularnim oboljenjima trebaju izbjegavati napore. Preporučljivo je svim osobama da ukoliko su u mogućnosti odlaze na izlete u viša područja sa svježim zrakom. Obzirom na dužinu trajanja, ovakva stanja pogoduju i nastanku respiratornih bolesti poput astme i bronhitisa i kod zdravih osoba, osobito kod djece.

Korištenje maski je mnogo efikasnije od korištenja šalova prilikom disanja, jer šalovi propuštaju najveći dio prašine mjerenih promjera (PM10 i PM2.5).

Glavni izvori zagađenja zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine su: domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i saobraćaj, saopćeno je iz Sektora životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.