Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cijene dionica i dalje u padu zbog nesigurnosti na tržištu

berza

Premda je američki Fed odgodio povećanje kamata, na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer je ulagače zabrinulo objašnjenje da je to učinio zbog nesigurnosti u globalno gospodarstvo.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,3 posto, na 16.384 boda, a S&P 500 0,1 posto, na 1.958 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,1 posto, na 4.827 bodova.
Sve do četvrtka na svjetskim se burzama trgovalo oprezno u očekivanju odluke američke središnje banke o kamatnim stopama. Cijene su dionica na početku tjedna porasle jer su prevladale procjene da Fed neće povećati kamate.
Premda je Fed doista ostavio ključne kamate nepromijenjene na rekordno niskoj razini od oko nula posto, što bi trebalo pogodovati tržištima dionica, od četvrtka su svjetski burzovni indeksi u silaznoj putanji.
Ulagače je, naime, zabrinulo obrazloženje. Predsjednica Feda Janet Yellen kazala je da su čelnici središnje banke procijenili da je bolje pričekati s povećanjem kamata zbog povećane nesigurnosti u vezi rasta svjetskog gospodarstva.
Istaknula je i to da su nedavni pad cijena američkih dionica i rast tečaja dolara već zaoštrili uvjete na financijskim tržištima, što bi moglo izazvati usporavanje rasta gospodarstva SAD-a.
Fedovo obrazloženje odgode povećanja kamata izazvalo je strahovanja od negativnog utjecaja slabosti svjetskog gospodarstva na poslovanje američkih kompanija.
Osim toga, Fed je ostavio kamate nepromijenjene zbog nestabilnosti financijskih tržišta i niske inflacije.
Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, usporavanje njezina rasta izaziva bojazni od pada potražnje za sirovinama, pa su njihove cijene pod snažnim pritiskom već više od godinu dana. Zbog toga, pak, jačaju deflacijski pritisci u svijetu.
“Fed je u četvrtak pokazao da je zabrinut zbog mogućeg negativnog utjecaja gospodarstava u svijetu na američko. Upozorio je, također, na nisku razinu inflacije, a mogućnost deflacije nije dobra za tržište. Deflacija je loša vijest za zarade kompanija i to je potaknulo pad cijena dionica”, objašnjava Stephen Massocca, direktor u fondu Wedbush Equity Management.
Uz to, čelnici Feda poručili su i da je moguće povećanje kamata do kraja ove godine, što će ovisiti ne samo o domaćim makroekonomskim pokazateljima, nego i o razvoju situacije u globalnom gospodarstvu, posebice kineskom.
Stoga će i u idućem razdoblju biti nastavljena nagađanja kada će Fed povećati kamate – u listopadu ili prosincu? A zbog toga se, kažu analitičari, očekuje nesigurno trgovanje.
“Sve nesigurnosti koje su na tržištu vladale uoči sjednice Feda prisutne su i nakon poruka iz središnje banke. Situacija nam nije ništa jasnija, pa u idućih 30 dana očekujem iste rasprave kakve su se vodile posljednjih 90 dana”, kaže John Culbertson, direktor u fondu Context Asset Management.
Svaki novi podatak koji bi ukazivao na jačanje američkog gospodarstva poticat će nagađanja o povećanju kamata, dok će svaka naznaka usporavanja rasta svjetskog gospodarstva, ponajviše kineskoga, predstavljati argument za odgodu odluke Feda o povećanju cijene novca.
“U istoj smo situaciji u kakvoj smo bili i prije, a to znači nesigurnost po pitanju kada će Fed zaoštriti monetarnu politiku”, zaključuje John Bonnell, portfelj menadžer u fondu USAA Investments.
I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,2 posto, na 6.104 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2 posto, na 9.916 bodova, a pariški CAC 0,3 posto, na 4.535 bodova.
Tokijski Nikkei indeks pao je, pak, prošloga tjedna 1,1 posto, na 18.070 bodova.