Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Apple ostvario ključnu pobjedu nad Samsungom

samsung_vs_apple_v3

Samsung će možda morati promijeniti softvere u svojim pametnim telefonima kako bi ih mogao nastaviti prodavati u SAD-u, nakon što je prizivni sud uvažio Appleov zahtjev za zabranom prodaje Samsungovih uređaja utemeljen na sudskoj pobjedi nad korejskim rivalom iz 2012. u tužbi oko patenta.

Sud je odlučio da “interes javnosti nalaže zabranu” korištenja određenih funkcija Samsungova mobitela, piše Financial Times.

“Pravo da se zabrani konkurenciji korištenje nečijeg vlasništva je važno,”, rekla je sutkinja Kimberly Moore u presudi. “A jednako je važno i zadržavanje prava ekskluzivnosti – ključno jamstvo prava nad patentom koje potiče iz samog Ustava.”

No, jedna od troje sudaca nije se složila i priklonila se originalnoj presudi prema kojoj Apple nije uspio dokazati da Samsungovo kopiranje nekih “manjih odlika” iPhonea, poput načina otključavanja ekrana, stvara “nepopravljivu štetu” Appleovoj prodaji.

“Apple nije ponudio nikakve dokaze da su potrošači spremni platiti dodatnu premiju za patentirane funkcionalnosti”, smatra sutkinja Sharon Prost.

To neslaganje pruža nadu Samsungu da bi njegova žalba mogla biti usvojena na višem sudu. Južnokorejska tvrtka ocjenila je zabranu “neutemeljenom”, uz komentar dfa desetljećima ulaže u inovativne tehnologije.

Ako se Samsungova žalba ne usvoji, tvrtka će do kraja godine morati prilagoditi softver na postojećim uređajima, među kojima je i najnoviji Galaxy S6.

U tri godine otkako je porota Appleu dodijelila odštetu veću od milijarde dolara, Samsung je već redizajnirao programe svojih pametnih telefona kako bi izbjegao kršenje patenta.

Međutim, nakon što je sud odlučio da se presuda može odnositi i na uređaje koji “nisu očito različiti” u uspordbi s onima oko kojih se vodi spor, Appleov odvjetnički tim smatra da neki aktualni uređaji narušavaju intelektualno vlasništvo kompanije.