Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cijene hrane u BiH sve veće: Maslac skuplji za čak 21, sir za 12,8 posto!

eko-potrosacka-korpa

Poljoprivrednici i uzgajivači stoke mjesecima su upozoravali kako će zbog mraza i suše doći do darastičnih poskupljenja. Njihova su se predviđanja obistinila.

Naime, iz Agencije za statistiku BiH objavili su kako je hrana u septembru poskupjela za 0,7 posto u odnosu na avgust, dok u odnosu na decembar 2016. godine poskupljenje iznosi dva posto, piše Večernji list BiH.

Hrana skuplja, alkohol jeftiniji

Najveći rast cijena među prehrambenim proizvodima bilježe maslac, 21,8 posto, junetina bez kosti, 12,6 posto, svinjetina s kostima, 8,4 posto, tvrdi sir, 12,3 posto, i svježa pastrmka, 9,4 posto. Grahu je cijena porasla za 4,9 posto, a kruhu od pšeničnog brašna za 2,1 posto, usprkos tome što je pšenično bijelo brašno poskupjelo samo jedan posto.

Prema statistici, ulje je skuplje za 2,1 posto, banane i jabuke za 1,7 posto, crni luk za 1,1 posto, a krumpir za 0,8 posto. Pored hrane, službena statistika na mjesečnoj razini bilježi i poskupljenje u oblasti odjeće i obuće, stanovanja i režijskih troškova, namještaja i kućanskih uređaja, zdravstva, prijevoza i ostalih usluga. I cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH u septembru 2017. godine bilježe rast, i to za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su u odnosu na septembar 2016. godine porasle za 1,5 posto.

Jedini pad zabilježen je kod alkohola i duhana, ali tek za 0,2 posto u odnosu na prošli mjesec. Međutim, gledajući na godišnju razinu, i tu su cijene porasle za 6,2 posto.

Nova poskupljenja

Prema tvrdnjama potrošača, ali i proizvođača, cijene velikog broja poljoprivrednih proizvoda poskupjele su znatno više od službene statistike, čak dva ili tri puta u odnosu na prošlu godinu. Posebno kad je riječ o jabukama, krumpiru, kupusu, luku. Cijene maslaca širom Evrope obaraju rekorde, što je mahom posljedica povećane potražnje s jedne, i njegove smanjene proizvodnje u EU s druge strane.

Zbog svega toga, Evropa strahuje da će doći do nestašice maslaca. U međuvremenu, jedva da netko pamti slučaj da je neki proizvod u njemačkim trgovinama zabilježio skok cijene kao sada maslac – za samo godinu dana poskupjeo je oko 70 posto.

Međutim, navedena poskupljenja nisu i posljednja, prema najavama stočara, uskoro bi mogla uslijediti i nestašica mesa koja će sa sobom donijeti i nova poskupljenja.

Naime, prinosi stočne hrane su smanjeni za jednu trećinu, što će dovesti do zatvaranja farmi i većih poskupljenja. Kako tvrde farmeri, suša je uzela svoj danak. Količina stočne hrane će uskoro biti smanjena za pola, a cijene su već znatno veće od prošlogodišnjih.

“Jedna bala sijena je 5 KM, a poskupjet će. Očekujemo i više cijene kukuruza i koncentrata. Već je smanjen broj stoke za 30 posto, a ići će i do 50 posto”, kazao je nedavno Ermin Veladžić, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka i mesa USŽ-a.

Sve će za posljedicu imati smanjen broj stoke, a samim tim i domaćih mliječnih i mesnih proizvoda. To znači novo poskupljenje ovih namirnica koje će ići i do 30 posto.