BiH, Hrvatska, Crna Gora

Cijene na Jadranu: Evo gdje četveročlana porodica može ljetovati za 720 maraka

jadran

Apartman za četveročlanu porodicu u Neumu u trajanju od sedam dana s uključenim doručkom košta oko 800 KM

Naglim porastom temperatura i sezona godišnjih odmora već je uveliko počela pa smo istražili koliko je novca potrebno za ljetovanje na Jadranu.

I ove godine najjeftinije opcija je ljetovanje na bh. moru. Apartman za četveročlanu porodicu u Neumu u trajanju od sedam dana s uključenim doručkom košta oko 800 KM, piše Dnevni avaz.

– S obzirom na to da smo jeftiniji od Hrvatske i Crne Gore, turisti uzimaju apartmane na duži period. U samom centru Neuma je gužva, a juli i početak avgusta skoro kod svih su popunjeni. Ja sam u Primorskoj ulici, pored centra, i kod nas još ima mjesta. Hoteli su, koliko sam čula, skoro pa popunjeni. Kod mene je noćenje 20 maraka po osobi – rekla nam je Sabina Hamzić, vlasnica jednog apartmana.

Oni koji odluče ljetovati na Hrvatskom primorju ili uvijek popularnoj Makarskoj rivijeri, prema ponudama, za sedmodnevno ljetovanje za četveročlanu porodicu moraju izdvojiti između 1.500 i 3.000 KM.

Prema portalu Booking.com, mnogi su već rasprodali smještaje. Vlasnici apartmana izbjegavaju izdavanje na nekoliko dana, a i ako se odluče za to, cijena je dosta viša.

Većina bh. građana godinama putuje u Crnu Goru s uvjerenjem da će proći mnogo jeftinije nego u Hrvatskoj. Ipak, turistički radnici upozoravaju da je to tačno samo za Ulcinj i okolna mjesta, dok su cijene u ostatku Crne Gore blizu onima na Hrvatskom primorju.

Najjeftiniji sedmodnevni boravak za četveročlanu porodicu, prema portalu Booking.com, košta od 721 KM u Ulcinju do 1.499 KM u Budvi.