oporavak od krize

Cijene nafte nisu bile više u posljednje dvije godine

nafta

Rast cijene nafte na najviše nivoe u više od dvije godine zahvaljuje se podacima koji pokazuju da se najveće svjetske ekonomije stabilno oporavljaju od koronakrize

Na svjetskim su tržištima cijene nafte znatno porasle i prošle sedmice, druge zaredom, pa su dosegnule najviše nivoe u više od dvije godine jer trgovci očekuju da će, zahvaljujući oporavku najvećih svjetskih gospodarstava, potražnja za naftom nastaviti rasti.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 3,2 posto, na 71,89 dolara, a u petak se u jednom trenutku, po prvi put od maja 2019. godine, probila iznad razine od 72 dolara.

Na američkom je tržištu, pak, cijena barela skočila gotovo 5 posto, na 69,62 dolara, blizu najvišeg nivoa od oktobra 2018.

Rast cijene nafte na najviše nivoe u više od dvije godine zahvaljuje se podacima koji pokazuju da se najveće svjetske ekonomije stabilno oporavljaju od koronakrize.

Tako je, naprimjer, u petak objavljeno da je u SAD-u u maju broj zaposlenih porastao za 559.000, što ukazuje na nastavak stabilnog oporavka najvećeg svjetske ekonomije i najvećeg potrošača nafte.

Podršku cijenama pružile su i vijesti o ponovnom otvaranju ekonomija u Europi, zahvaljujući ubrzanju procesa cijepljenja protiv Covid-19, kao i podaci da su tvorničke aktivnosti u Kini u maju porasle po najvišoj stopi u ovoj godini.

– Iako postoje zabrinutosti zbog strožih ograničenja povezanih s Covid-19 širom Azije, čini se da je tržište više usredotočeno na priču o pozitivnoj potražnji iz SAD-a i dijelova Europe – poručili su analitičari ING Economicsa.

Uz to, trgovci ne očekuju nagli rast ponude jer pregovori o ukidanju sankcija Iranu, što bi moglo povećati ponudu na naftnim tržištima, teku sporo, prenosi SEEbiz.

– Snažna dinamika potražnje i vjerojatna kašnjenja u pregovorima o iranskom nuklearnom sporazumu gurnuli su cijene nafte iznad pozorno praćene psihološke razine od 70 dolara po barelu. Očekujemo da će se cijene prema sredini godine kretati znatno iznad 70 dolara po barelu – rekao je Norbert Rucker iz švicarske banke Julius Baer.

Očekujući oporavak potražnje, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, poznatiji kao grupa OPEC+, dogovorili su u utorak da će se pridržavati svog plana postupnog ublažavanja rezova proizvodnje do jula.

Sastanak OPEC-a+ trajao je samo 20 minuta i bio najkraći u povijesti grupe, što ukazuje na jedinstvo članica i njihovo povjerenje u oporavak tržišta, ocijenili su analitičari.

– Nema znakova podjele unutar grupe i očekujemo da će se držati stabilnog kursa s vrlo dobrom kontrolom tržišta – rekla je Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

OPEC+ je u aprilu odlučio na tržište vratiti 2,1 milijun barela dnevno ponude sirove nafte u razdoblju od svibnja do srpnja, jer očekuje rast globalne potražnje, unatoč velikom broju slučajeva koronavirusa u trećem najvećem svjetskom potrošaču nafte Indiji.