Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

horor u meksiku

Upao na biračko mjesto i bacio odsječenu glavu

Nakon toga je pokušao pobjeći s mjesta

Na biračkom mjestu u meksičkom gradu Terazas del Valje nezapamćeni incident – čovjek je upao i bacio odsječenu ljudsku glavu, saopštile su lokalne vlasti.

Nakon toga je pokušao pobjeći s mjesta, no lokalne vlasti nisu saopštile je li čovjek uhapšen. U blizini su našli plastičnu vreću s odsječenim dijelovima tijela, javlja Reuters.

Meksikanci su u nedjelju počeli izlaziti na birališta na parlamentarnim i na lokalnim izborima koji su test na sredini mandata za predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Birališta su se otvorila u 8 sati po mjesnom vremenu, a pravo glasa ima 95 miliona Meksikanaca koji biraju novi Zastupnički dom, oko 20.000 pozicija na lokalnom nivou i 15 od 32 guvernera.

Prve procjene rezultata na “izlasku s birališta” trebale bi se objaviti odmah nakon zatvaranja birališta.

“Živjela demokratija!”, uzviknuo je predsjednik Lopez Obrador (67) pošto je ubacio svoj glasački listić u kutiju nedaleko od predsjedničke palače, u centru Sijudan de Meksika, bez drugih komentara.

Izbori su važan ispit za njega jer želi zadržati većinu u Zastupničkom domu.

“Posrijedi je, ni više ni manje, nego budućnost Meksika”, ocijenila je Pamela Star, profesor na univerzitetu Južna Kalifornija, istakavši da “birači trebaju odlučiti između dviju predodžbi o budućnosti Meksika: reforma Lopeza Obradora ili povratka na staru politiku”.

Britanska konsultantska kompanija Capital Economisc navodi u izvještaj svojim klijentima da su “ovi izbori referendum za Lopeza Obradora”.

Ovo je “najvažniji i najsloženiji dan u zadnjih trideset godina”, rekao je predsjednik nacionalne izborne komisije Lorenco Kordova.

Iako je Meksiko među zemljama najteže pogođenim korona virusom, mogućnost kažnjavanja aktualne politike koja je prije samo nekoliko mjeseci bila stvarna, sada je neizvjesnija zbog slabljenja zdravstvene krize, pokazuju ankete.

Lopez Obrador uživa podršku javnosti od 60 posto i iako bi njegova stranka MORENA mogla izgubiti nekoliko zastupničkih mjesta, očekuje se da će zadržati većinu dovoljnu za provođenje reformi.

Ova zemlja sa 126 miliona stanovnika prijavila je dosad gotovo 229.000 umrlih od kovida-19. Stopa smrtnosti je četvrta na svijetu u apsolutnim brojevima i 19. na 100.000 stanovnika.

Lopez Obrador koji se predstavlja kao perjanica borbe protiv korupcije u Meksiku, izabran je 2018. na šest godina zahvaljujući programu socijalnih reforma.

“Moramo i dalje podržavati one u vlasti”, rekao je za AFP Horhe Hernandez, 52-godišnji konobar u meksičkome glavnom gradu.