Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

svjetsko tržište

Cijene nafte pale treću sedmicu zaredom

Foto: Unsplash
Ilustracija

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 2,5 posto, na 79,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,9 posto, na 75,53 dolara

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošle sedmice, treće zaredom, jer se očekuje daljnje usporavanje rasta američkog gospodarstva, dok se kinesko ne oporavlja tako brzo kako su se trgovci nadali.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 2,5 posto, na 79,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,9 posto, na 75,53 dolara.

Podaci s američkog tržišta

U četvrtak je podršku cijenama pružila odluka Europske centralne banke o smanjenju kamatnih stopa, što bi trebalo potaknuti rast ekonomije eurozone, a time i potražnje za naftom u tom bloku.

Ali, već u petak cijene su nafte pale jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kako su se trgovci nadali.

Naime, novi podaci s američkog tržišta rada pokazali su da je u maju broj zaposlenih porastao znatno više nego što se očekivalo, što upućuje na to da se rast ekonomije i potrošnje nastavlja solidnim tempom.

Zbog toga bi mogli ojačati inflacijski pritisci, pa je jasno da Fed neće žuriti sa smanjenjem kamata dok se rast gospodarstva dodatno ne uspori.

A to znači da bi potražnja za naftom iz najvećeg svjetskog potrošača mogla dodatno oslabiti.

Loše vijesti iz Kine

Ni iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika nafte, ne stižu dobre vijesti. Doduše, izvoz je u maju porastao drugi mjesec zaredom, ali uvoz nafte je pao, što ukazuje na slabosti potražnje u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji.

Trgovce su prošle sdmice zbunile i poruke Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da će od rujna skupina zemalja postupno povećavati proizvodnju jer očekuje solidnu potražnju.

Nakon te poruke cijene su se našle pod pritiskom jer trgovci baš i nisu uvjereni u to, pa su krajem tjedna morali intervenirati ruski i saudijski dužnosnici porukom da će OPEC+ biti fleksibilan u provedbi plana o postupnom povećanju proizvodnje, pa čak i da bi tu odluku mogao povući ako zaključi da tržište nije dovoljno snažno.

Uprkos padu tri sedmice zaredom, cijene su nafte od početka godine u plusu. Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je gotovo 4, a na američkom tržištu oko 5,5 posto.